Днес 62 121 зрелостници отиват на матура по БЕЛ

Национално външно оценяване по Български език и литература за учениците от VІІ клас също е на 21 май

Днес ще се проведе държавният  зрелостен изпит по БЕЛ.

62 121 зрелостници ще се явят на матурата в 653 училища в цялата страна, съобщиха от МОМН. До втори държавен зрелостен изпит са допуснати 63 960 зрелостници. На ДЗИ по желание се очаква да се явят 524 ученици, разпределени между всичките 13 възможни предмета.

Сред подалите заявление за полагане на ДЗИ са и 152 зрелостници със специални образователни потребности, за които в зависимост от вида на увреждането се осигурява съответната подкрепяща среда.

Задължителните ДЗИ са два - по български език и литература и по учебен предмет по избор. Зрелостниците могат да избират между математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

По свое желание учениците могат да положат и допълнителни ДЗИ по учебен предмет по избор.

Разпределението по сгради и зали на територията на населеното място се осъществява на случаен принцип, в зависимост от съответния учебен предмет. Форматът, видът и времетраенето на всеки изпит се определят с учебно-изпитната програма по съответния предмет.

Датите за провеждане на държавните зрелостни изпити са:

БЕЛ - 21 май 2013 г., начало 8,00 часа;

втори задължителен ДЗИ - 23 май 2013 г., начало 8,00 часа;

ДЗИ по учебен предмет по избор  - 27, 28 и 29 май 2013 г.;

Национално външно оценяване в края на VІІ клас по Български език и литература също е на 21 май, по Математика е на 23 май, по КОО "Обществени науки, гражданско образование и религия"е на 27 май, по Чужди езици е на 28 май и по КОО "Природни науки и екология" е на 29 май. Националните външни оценявания започват в 10,00.

Националното външно оценяване по БЕЛ и по математика е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен VІІ клас. Този изпит включва два модула – тест от национално външно оценяване (НВО) и допълнителен модул.

Квесторите не може да са учители на съответните ученици и не може да са специалисти, преподаващи предмета. Разпределението им по зали се прави непосредствено преди съответния изпит. Във всяка изпитна зала присъстват по двама квестори. Квестори по време на изпита има и в коридора, и на входа на училището.