Енергетиката е в постоянен дисбаланс, твърди Василев

Въпросът е как да се привлекат повече инвестиции, за да има по-високо потребление

МИЕТ работи с ДКЕВР за преминаване от пропорционална към твърда такса пренос на електроенергия. Ние сме напълно съгласни с това предложение, каза в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Депутата от Коалиция за България Янаки Стоилов предложи ДКЕВР да обсъди 3 мерки, които могат да подобрят значително състоянието в преносната система и да намалят цените за потребителите.

Първата мярка е да се премине от пропорционална към твърда такса пренос, защото електропреносната мрежа не се изхабява от количеството, което преминава по нея.

Втората мярка е да има две цени за електроенергия.

Третата – да бъде обсъден въпросът за фирми, които потребяват електроенергия и си приспадат ДДС от нея, а потребителите да плащат по 20%.

Енергийният министър заяви, че са напълно съгласни с първото предложение. Що се отнася до въпроса с двете тарифи, има два варианта - с по-ниска тарифа или да се разшири подхода с енергийните помощи.

"Трябва да се помисли в кой вариант ще има по-малко злоупотреби", заяви Василев.
По въпроса за отпадане на ДДС за потребителите, Василев каза, че това е разговор с Министерството на финансите. Но, ако този приход бъде загубен за държавната хазна, трябва да се види от къде ще се вземе, допълни той.
"По въпроса за преминаване от пропорционална към твърда цена пренос трябва да се направят сметки, за да се знае дали наистина ще се намалят цените или ще се увеличат. Реализуемо е предложението за въвеждане на две тарифи за електроенергия", заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Асен Василев каза още, че стабилизирането на системата минава задължително през законодателни промени. "Всичко, което сме видели от миналото, отива в прокуратурата. Прерогативът на МИЕТ беше да види проблемите и да гледа да ги решава. Имаше вариант да помолим ДКЕВР да отложи ценовия период за септември и да прехвърлим отговорността на следващото правителство. Това щеше да е лесният подход. Ние заварихме тежко състояние на енергетиката и единственото решение беше да работим с всички хора в системата, независимо дали ни харесват или не", посочи министърът.

Според Василев има свръхпроизводство на енергия.

"Ние сме в почти постоянен дисбаланс. Даже с намалените мощности, с които работим, имаме свръхпроизводство. В ресор икономика въпросът е как да привлечем български и чужди инвестиции, така че да има по-високо потребление", заяви министърът.

Той сподели, че износът е силно затруднен по няколко причини. Гърция е в икономическа криза, там износен пазар няма. С Турция се водят преговори как да има мощности, които няма да се влияят от административно ограничение.

"Следващата крачка след овладяването на системата беше да говорим с хората от системата така че системата да стане стабилна и устойчива без цената да се плаща от гражданите. Който и да е следващия министър, аз ще искам да прекарам с него няколко дни, за да стане пълно прехвърляне", каза министърът на икономиката.