МИЕТ с предложения за промяна в Закона за енергетиката

Очаква се нова методика за ценообразуване в енергетиката

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще представи днес предложенията си за промени в Закона за енергетиката. Целта на промените е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да получи бюджетна независимост и да стане истински инструмент срещу монополите.

Анализът на Световната банка за енергийния сектор у нас, който се очаква от началото на мандата на служебния кабинет, също ше бъде представен днес.

Очаква се и нова методика за ценообразуване в енергетиката. Сред основните предложения е от 1 юли много от електроцентралите, които доставят по-скъп тон, ще бъдат ограничени да продават електроенергията си на битовите потребители. Целта е запазване на цената за крайните клиенти.

Крайната дума дали ще да се възприеме новата методика за ценообразуване обаче е на следващото правителство.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пък ще проведе открито заседание. На него ще се разгледа доклад за изменение на лицензията на "Булгартрансгаз" за транзитен пренос на природен газ.

Ще се проведе и заседание за изменение и допълнение на лицензиите за извършване на дейностите "разпределение на природен газ" и "снабдяване с природен газ от краен снабдител" за обособена територия "Тракия" във връзка с присъединяване на община Твърдица към тази територия.

Комисията ще разгледа и доклад свързан със заявлението от "Ситигаз България" ЕАД за утвърждаване на цени за "разпределение на природен газ". Докладът е свързан и с цени за "снабдяване с природен газ от краен снабдител" и цени за присъединяване към газоразпределителната мрежа за обособена територия "Тракия" и община Твърдица.