Увеличение на заплатите? Възможно, но догодина

Пицата може и да не е пица, твърди финансовият министър в препратка към бюджета-пица на Симеон Дянков

Увеличение на заплатите е възможно, но от следващата година, обясни тази сутрин пред bTV финансовият министър Петър Чобанов. По думите му повишение на минималната работна заплата няма как да стане без рестарт на икономиката и успокояване на бизнеса, защото не може с магическа пръчка да скочат доходите.

С условието, че предстоят анализи и оценка на състоянието Чобанов коментира, че има пропуски в бюджета и в него е заложен твърде оптимистичен икономически ръст. По повод на обещаните 250 000 нови работни места той уточни, че това са били "пример към обещанието" и добави, че и този ангажимент ще бъде изпълнен. За да стане това обаче, е нужно успокояване на средата и реформи например в държавните такси.

Чобанов обвини предходните две правителства - на ГЕРБ и служебния кабинет, в размествания в бюджета и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция.

"Поели сме обещание, което да изпълним и търсим парите да ги изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката."

Петър Чобанов ще бъде и министър на растежа, а не само на стабилността. По думите му това ще е разликата между неговото управление и това на Симеон Дянков, защото е важно не само да има фискална сигурност, но и развитие на възможностите на хората.

По повод на изказването на премиера Пламен Орешарски, че новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1,4 млрд. лв., финансовият министър обясни, че това са средства, които приходните агенции са прогнозирали като неизпълнение на данъчните приходи. Проблемите в способността на НАП и Митниците да съберат повече пари ще бъде анализирана и смяната на шефовете им също ще бъде обект на преоценка.

Като основен проблем Чобанов посочи, че България е близо до лимита на дълга си, а е едва средата на годината. Според него ще е нужна изключителна гъвкавост оттук насетне.

"Към този милиард има още плащания, които трябва да се направят. Има едни 800 млн . лв. дълг, емитиран през февруари на пожар от банковата система у нас. Той беше за да се плати дължимото на земеделците и да се спрат евентуални протести", коментира министърът. Според него дългът бил взет за твърде кратък срок - половин година, и така бюджетът е бил много натоварен. Чобанов посочи още 600 млн. лв., които трябва да излязат от резерва и да отпътуват към Международния валутен фонд, плащайки таксата за увеличение на квотата ни.

По повод информацията в медиите, че предстои обновяване на проекта "Белене", Чобанов каза, че не очаква рестарт на проекта и категорично отрече да има план с дата 5 юни, на който това да бъде обсъждано.

"Трябва внимателен анализ - и на финансите и на енергийната система като цяло. В момента има много проблеми и неизпълнени инвестиционни програми, както и дисбаланс на мощности и потребление. Това е и заради моментното състояние на икономиката", заяви той и подчерта, че не споделя ентусиазма за проекта.

Под прицел може да попадне прокараният от служебния кабинет закон, който контролира разпределението на парите в държавните фирми в банките у нас. Чобанов не заяви конкретна позиция, но обърна внимание на публикации в медиите, според които има вратички за заобикаляне на нормативния акт и трябва да се види дали реално закона работи.

"Пицата не знам дали ще е пица", заяви Чобанов в препратка към бюджета-пица на Симеон Дянков за 2010 г., която беше малка и постна. Според него бюджетът на държавата не бива да е просто счетоводен баланс, а да отразява водените политики.