Министрите в шок, ситуацията била по-зле от очакваното

Според Станишев ще е необходимо сериозно усилие, за да се навакса в събираемостта и да се преструктурират разходи

"Министрите са в шок и казват, че ситуацията е по- зле, отколкото са очаквали". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред НоваТВ. Той разговарял с някои от министрите за завареното в държавата. Червеният лидер каза, че близо три години правителството на ГЕРБ живяло от фискалния резерв, който наследи.  За последния месец от работата на кабинета Борисов обаче са похарчени 300 млн.лв.

Станишев напомни още, че до март месец дупката в бюджета с бил 800 млн. лв. "Ситуацията в страната е трагична", каза той и добави - "4 години думата диалог и съгласие бяха заличени и заменени с думата "аз". Според лидера на БСП ще е необходимо сериозно усилие да се навакса в събираемостта, да се преструктурират разходи.

На въпрос  за данъчната политика, председателят  на БСП обяви, че при гледането  на бюджета за следващата година, ще се търси облекчаване на хората с ниски доходи и нулева ставка за тях.

Първото ни действие е в подкрепа на майчинството и на децата. Ще има още такива мерки, обяви Станишев. Той напомни за твърдите ангажименти както на Пламен Орешарски, така и на БСП -  да се увеличат средствата за отглеждане на дете до 2 години, да се помогне на повече хора с енергийни помощи, да има две тарифи за потребление на ток, да се подкрепят хората, които пращат децата си в първи клас.

За последните препоръки на  ЕК, Станишев отбеляза че те  на 80% съвпадат с управленските приоритети на Орешарски, но има и някои разминавания.

Лидерът на БСП обясни, че ако се увеличи възрастта за пенсиониране например, ще се увеличи младежката безработица. Според него целта на т.нар. пенсионната реформа на ГЕРБ е била да се плаща на пенсионерите колкото се може по- малко.

Сергей Станишев коментира и ясните знаци, които Пламен Орешарски дава със структурата на кабинета си. Върховенството на закона например е изведено на преден план и затова вицепремиер е правосъдният министър. По отношение на вторият вицепремиер според Станишев идеята е да има вицепремиер, който да се занимава с цялостната бизнес среда и да отговаря и за административната реформа.

"МВР се нуждае от сериозна реформa", каза Станишев. Според него първи приоритет на министерството трябва да е защитата на собствеността, живота и сигурността на хората.