Казанлък отбеляза Празника на розата

Региони

02-06-2013, 16:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

18-годишна стана Царица на розата

Ден на българската роза в Берн

Празникът бе отбелязан за 110-и път

В Казанлък се проведе традиционният за града 110 по ред Празник на розата.

Той събра хиляди гости от страната и цял свят. Всяка година в началото на месец юни Казанлък оживява, за да се поклони на божествената красота на своето цвете. Празниците започнаха с розобер, Долината бе огласяна с песни, вихреха се буйни танци, а въздухът е с дъх на роза.

На площада на благословения с Розовата долина град може да се види как се добива розово масло, както и част от традициите на града. Има предачки, облечени в народни носии, свирят гадулки и други български народни инструменти. Децата пък са натоварени с отговорната задача да носят менци с вода, точно както в миналото.

Стопанките, облечени в народни носии и накичени с венци и гердани от благоуханни розови листа и с красиви кошници от маслодайните листенца, извиха дълго хоро на мегдана. А по-нетърпеливите сред посетителите дори опитват да се надиграват в традиционната за българина ръченица.

Неизменна част от празника е и Царица роза, която всяка година градът избира тържествено. Специални народни танци и традиционни ритуали изпълняват за гостите девойки и младежи с носии и кошници с маслодайни листенца в ръце. Кметът на града Галина Стоянова присъства на празника.