Лодки от Бронзовата ера изплуваха от речната тиня в Източна Англия

Осем лодки, изградени от един-единствен дънер, може да се окажат по-ценна находка и от потъналия кораб "Мери Роуз" на Хенри Осми

Осем лодки, датиращи от Бронзовата ера, изплуваха от тинята на река в областта Фенс хиляди години, след като са потънали, сподели “Дейли Мейл“. Всяка от тях е направена от един-единствен дънер и се смята за “по-ценна и важна находка от самия „Мери Роуз““. В момента плавателните съдове се съхраняват за допълнителни изследвания, като се предвижда в бъдеще да бъдат използвани като туристическа атракция.

 

Макар и преди да са намирани лодки от тази епоха, никога досега толкова много от тях не са откривани на едно място. Всяка от тях е издълбана от цял дървен ствол – шест дъбови, една елшова и една липова, като най-дългата достига 8,4 метра. На пръп поглед се забелязва любопитната прилика на съдовете с лодките, използвани при ежежодното съзтезание с лодки между университетите Оксфорд и Кеймбридж.

 

Хипотезата на учените е, че лодките са използвани за пренасяне на товари и пътници в областта Фенс (от англ. Fens – мочурища) в източна Англия преди 3500 г. Територията е естествено мочурлива, но по-голямата част от земите й са били пресушени преди векове, оставяйки след себе си заравнена, влажна и слабо обработваема почва.

 

За съхранението на находката учените ще използват същата техника, благодарение на която навремето са запазили разпадащия се корпус на потъналия трагично преди близо 500 години кораб на Хенри VIII “Мери Роуз“.

 

“Това събитие е от невероятно значение“, вълнува се Иън Пантър от Археологическото дружество на графство Йорк. “Обикновено попадаш само на една лодка. Осем от тях на едно място си е направо феноменално. Нещо повече, успяхме да ги изкопаем непокътнати при контролиран археологически процес.“

 

Учените твърдят, че находката ни дава поглед не само върху техниката за обработка на дърво и лодки през Бронзовата ера, но и как човешката находчивост е надвивала променящата се околна среда. Надигането на морското равнище преди близо 4000 години е предизвикало мащабно наводняване на крайбрежните земи в региона. Тези процеси променили драстично линията на пейзажа, но откритите от тази епоха лодки и други находки не показват, че местните са се адаптирали впечатляващо бързо.