Хубавото вино прави и живота по-хубав

Маурицио Ферери е опитвал над 400 вида български вина за миналата година

"Не трябва да се пие много, трябва да се пие качествено." Тази мъдра мисъл принадлежи на Маурицио Ферери, член на италианската асоциация на сомелиерите.

Маурицио е истински виртуоз в кухнята. Той изкушава сетивата на софиянци от години, тъй като има няколко ресторанта за типично италианска кухня в столицата.

На изложението за италиански вина и храни, което се проведе като част от италианския фестивал в България, бяха представени 16 италиански производители на вина и 13 български вносители на вино, храни и кафе.

Само през последната година той е опитвал над 400 вида български вина. "България мина един период, когато вината бяха много хубави през 90-те години. След това се развалиха, защото българите мислиха повече за печалба, а по-малко за качество. В момента се появи тенденция отново да се правят хубави вина, които могат да се конкурират на международно ниво", убеден е италианският готвач и сомелиер.

Неговата лична тайна за насладата от доброто вино се крие, не в количеството. Само с една чаша можете да изпитате удоволствието от това вино. Не е нужно да се напиваме, важно е да опитваме малко, но качествено. Компанията е доста важна, но понякога, когато сте ядосани, след тежък ден предлагам да вземете една чаша сицилианско вино. Гледате небето, пиете виното и всичко става по-хубаво".