Две специални витрини за вампира-звезда в Созопол (СНИМКИ)

Туризъм

08-06-2013, 16:08

Снимка:

Булфото/cross.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вампирът се връща в Созопол днес

Вампирът от Созопол - красив като римлянин

Десетки посрещнаха завръщането на Кривич в родния му град, докараха го с осигурен от кмета превоз

Със спецален превоз, осигурен от кмета на Созопол Панайот Рейзи, и в предварително подготвена витрина световноизвестният вампир Кривич се завърна в родния си град днес.

Превърналият се в звезда с публикации в над 1200 международни медии скелет на мъж, прободен с желязо в гърдите, беше през последните няколко месеца в Националния исторически музей в столицата.

От днес Кривич, заедно с кола, пробил гърдите му е поставен в специалната витрина, изработена по негов размер на втория етаж в ремонтирания Археологически музей в Созопол. В по-малка витрина пък е изложена възстановката на главата му. Експонатът е дело на световноизвестния антрополог проф. Йордан Йорданов. 

Както Burgasutre писа в НИМ беше извършена консервация и реставрация на костите и черепа. Отделно беше направена възстановка на лицето на мъжа, на когото е приложен ритуала срещу вампирясване, разказан още миналото лято от проф. Божидар Димитров.

Експонатът е пристигнал в петък около 18 часа с микробус. Специалисти от Медицинска академия, които са работили заедно с екипа на Централната лаборатория по консервация и реставрация в НИМ, са извършили сложното възстановяване на скелета. 

Димитър Недев, археологът открил находката по време на разкопките на манастирския комплекс "Св. Никола", за пореден път потвърди историята, че това най-вероятно е местният аристократ Кривич, който наистина е бил сакат, но освен това пират и доста богат човек. Черепът му е несъразмерен – едната му скула е много по-изпъкната, а главата му е крива по рождение.

На темето му има две дупки от трепенация. С тъмно минало на разбойник, той станал олицетворение на злото за града. Това е накратко обяснението на проф. Божидар Димитров за личността на така нареченият вампир.

Според него той е проявил некомпетентност при отбраната на града, при което генойците го превзели и созополчани били обрани до шушка. Заради това след смъртта му, която била естествена, вероятно младежи са го проболи в сърцето, за да не се върне и отново да прави злини на града. Подобни предпазни мерки срещу вампирясване били обичайни за 13-14 век.