Новата Зоологическа отваря догодина

Мисия Пловдив

10-06-2013, 13:05

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разширяват зоологическата градина

Хулим и хвалим големите проекти в нета

В огромен аквариум ще щъкат и акули

Общината сама ще обнови Зоологическата градина като кандидатства за финансиране по програма Jessica. 60 000 лева от бюджета ще отидат за изготвяне на техническия проект, който ще следва максимално идейните предложения, които са качени на сайта на общината. Според кмета Иван Тотев чертежите ще са готови до 3 месеца. В същото време ще бъде изготвен и бизнес план, който е нужен за отпускането на финансите. През зимните месеци ще се проведе конкурсът за изпълнител на проекта и през пролетта ще започне строителството.

Стойността на дейностите е около 6 милиона лева. Проектът ще бъде разделен на 2 етапа – първо ще бъдат обновени основните зони за животните. Сега съществуващият Зоопарк ще  разшири площта си с 50-60 на сто в северна и южна посока. Ще се направят нови алеи за гостите, места за отдих и осветление. Могат да се набавят и нови животински видове, но така, че издръжката им да бъде оправдана от гледна точна на разходите. Този етап се очаква да приключи през лятото на 2014-а.

След това ще се мине към втора фаза – изграждане на закрит аквариум. Водната площ ще е с размери 22 на 10 метра. Това ще е най-големият аквариум в България, изтъкна Тотев. Идеята е в него да бъдат отглеждани морски видове риби, като селекцията им отново ще зависи от финансовите параметри на проекта. Основната конструкция ще е метална, което ще спомогне за по-ниската цена и по-бързото играждане на нужната инфраструктъра. По план аквариумът ще отвори врати в средата на 2015 г.