ГЕРБ-ери дадоха отпор на кабинета "Орешарски"

От партията коментираха финансите на държавата, еврофондовете и АЕЦ "Белене"

Бивши министри от кабинета "Бовисов" обединиха сили в "словесен отпор" на обвинения от страна на новото правителство за неуредици и хаос, главно във финансовото състояние на държавата. На пресконференция на ГЕРБ Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев защитиха направеното в ресорите им министерства през изминалите 4 години. Те определиха като "спекулации" коментарите на наследниците си от кабинет "Орешарски".

 

"Смущаващ е коментарът от последните 2 седмици как България можела да загуби европейски средства заради бездействието на предишното правителство. По оперативните програми страната не е губила средства, коментарите за противното са застраховка за бъдещи неудачи", каза бивш министър по еврофондовете Томислав Дончев. Изказването му е по повод на думите на сегашния правосъден министър и отговорник за усвояването на еврофондовете Зинаида Златанова. Тя заяви, че страната ни е изправена пред опасността да загуби голяма част от евросредствата за следващия програмен период. Според Томислав Дончев, обаче:
Досега България си е изпълнявала годишните цели и по тази причина не е губила нито стотинка от европейските програми. Тя е в Топ 3 на страните по подготовка за следващия програмен период, затова не бива да се губи време за общи приказки.

 

Дончев поясни, че кабинетът „Борисов” е изготвил национален план за развитие България 2020, както и проект на договор за партньорство с ЕК.

 

Бившият заместник финансов министър  Владислав Горанов пък се възмути от оценките на лидера на БСП за финансовото състояние на държавата. Горанов ги определи като "манипулативни". Той подчерта, че
официалната статистика на изпълнението на бюджета към април показвала друго, наличие на излишък  от над 500 млн. лв. за този месец

 

Горанов отрече и ГЕРБ да е покровителствала огромна контрабанда в митниците. Той определи тези твърдения като "внушение".

 

В пресконференцията с се включи и бившият икономически министър Делян Добрев. Той отхвърли твърдението на премиера Пламен Орешарски, че България вероятно ще загуби делото, което Росатом заведе срещу страната ни, заради проекта АЕЦ "Белене". Добрев определи подобни изказвания  като "вредни, защото могат да бъдат използвани от руската страна в арбитражната процедура”.

 

"Няма основание да се счита, че България ще загуби делото в арбитража, ние сме силната страна в него, не трябва да се поддаваме на рекет и шантаж. Този един милиард е същият, с който ни плашиха и миналата година", посочи ексминистърът.