Обявяват присъдата по делото за убийството на Мирослава

Обвиняемият Марио Любенов-Заека направи пълни самопризнания

Окръжният съд в Перник днес ще обяви присъдата за убийството на Мирослава от Перник.

Марио Любенов- Заека, единственият подсъдим за убийството на 17-годишната Мирослава Николова, поиска съкратена процедура, което автоматично ще намали присъдата му с една трета. Прокуратурата обаче настоя за общо наказание от 25 години.

Мирослава беше отвлечена за откуп, който не бе получен. Тялото й беше открито 3 месеца по-късно. Полицията задържа двама заподозрени. Единият - Стойчо Петров-Чочо, безпрецедентно се самоуби пред разследващите при възстановка на покушението в дома му. Другият заподозрян - Марио Любенов остана в ареста със свидетелство за психични отклонения. Заека остава единственият обвинен за престъплението, след като Стойчо Стоев-Чочо се самоуби в присъствието на висши служители на ГДБОП, ден след като трупът на девойката беше открит.

Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани. В лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Отвличането и убийството на Мирослава съвпадат с начина, по който е било замислено същото деяние спрямо сина на гръцкия бизнесмен. Адвокатът на родителите на убитото момиче пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание.

На Любенов е повдигнато обвинение за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление. Той призна всички факти от обвинителния акт. Делото се гледа по съкратената процедура.