Прокуратурата поиска 25 г. затвор за Заека

Марио Любенов призна вината си за убийството на Мирослава

Доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода поиска окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов за подсъдимия за убийството на 17-годишната Мирослава Николова - Марио Любенов.

В момента на извършване на деянието той не е бил осъден. По-късно обаче Любенов има влязла в сила присъда за извършено престъпление, която Найденов настоя да бъде увеличена с още пет години. Така прокуратурата настоя за общо наказание от 25 години, съобщи Дарик радио.

Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник.

На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети за установени от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност. Отвличането и убийството на Мирослава съвпадат с начина, по който е било замислено същото деяние спрямо сина на гръцкия бизнесмен. Адвокатът на родителите на убитото момиче Анани Константинов пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото "обществото ни се нуждае от справедливост". "Човешкият живот е зачеркнат с лека ръка, с безмилостна жестокост", посочиха още адвокатите на почерненото семейство Анани Константинов и Зорница Петрова.

Марио Любенов, който е обвинен за отвличането и убийството на Мирослава от Перник, днес направи самопризнания и призна всички факти от обвинителния акт. Делото се гледа по съкратената процедура.