Заека отнесе 25 години затвор за убийството на Мирослава

Убиецът на 17-годишното момиче от Перник ще трябва да плати и 300 000 лв. обезщетение на родителите й

Пернишкия окръжен съд отреди 25 години затвор на Марио Любенов-Заека за убийството на Мирослава от Перник. Той трябва да плати и 300 000 лв. кръвнина на семейството на убитото 17-годишно момиче. 

В понеделник отговорност за убийството пое единственият подсъдим Марио Любенов- Заека. В резултат на това исканото от прокуратурата доживотно наказание беше редуцирано на 25 години. Пред магистратите мъжът мотивира неочакваното си решение с лошото си психическо и физическо състояние и с обществения интерес към процеса, който според него би повлиял за налагането на по-тежка присъда.

Думите на Любенов предизвикаха недоумение дори от страна на собствените му съдебни защитници, които заподозряха, че върху него е упражнен натиск.

Убийството на Мирослава Николова потресе България. Тя беше отвлечена за откуп, който не бе получен. Тялото й беше открито 3 месеца по-късно. Полицията задържа двама заподозрени. Единият - Стойчо Петров-Чочо, се самоуби пред разследващите при възстановка на покушението в дома му. Другият заподозрян - Марио Любенов-Заека остана в ареста със свидетелство за психични отклонения.
Любенов е единственият обвинен за престъплението, след като другият заподозрян Стойчо Стоев-Чочо се самоуби в присъствието на висши служители на ГДБОП, ден след като трупът на девойката беше открит. На Любенов е повдигнато обвинение за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление.