По-лека присъда за Заека, ако разкрие съучастниците си

За това настоява майката на убитата Мирослава от Перник

Марио Любенов-Заека, осъден на 25 години затвор за зверското убийство на 17-годишната Мирослава от Перник, прикрива поръчителя на нейното отвличане и своите съучастници. Това заявиха пред Нова телевизия майката на жертвата Емилия Шумкова, сестрата Елеонора Николова и адвокатът на семейството Зорница Петрова.

Юристът посочи, че Любенов не е направил пълни самопризнания. Той само е признал годността и валидността на свидетелските показания, за да се проведе съкратено съдебно следствие, при което наказанието се намалява с една трета.

Петрова допълни, че е трябвало на всички страни в процеса да се даде възможност да задават въпроси на подсъдимия, за да се изяснят всички обстоятелства около престъплението, за което се предполага, че е било извършено с цел получаване на откуп.

Похитителите очаквали да получат парите от тогавашния приятел на сестрата на Мирослава Борислав Чолев, който преди време получил богато наследство.

Елеонора обаче подозира, че и семейството на Борислав е оказало някакво влияние върху хода на процеса.

Сестрата на жертвата разкри още, че по първоначалния план фамилията трябвало да бъде представлявана в съда от адвокат Менко Менков - сега защитник на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

В един момент обаче негов подчинен се обадил на Елеонора и й обяснил, че майка й трябва да оттегли подаденото пълномощно, "защото не е редно той да ги защитава".

Майката на Мирослава пък заяви готовност да поиска по-лека присъда за Заека, ако той разкрие кои са поръчителите и съучастниците в похищението и убийството на 17-годишното момиче.