Фандъкова с жълт картон към депутатите

Днес се предлага нещо, аз още не го бях прочела, а то вече е прието на първо четене, това не е правилно, възмути се кметицата

"Нека народните представители да не вземат прибързани решения, които след това да се чудим как да оправяме", заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи БГНЕС.

Кметът на София и общински съветници от Столичния общински съвет днес изразиха притесненията си във връзка предложението на депутатите от Коалицията за България Борис Цветков и Георги Кадиев, родителите, чиито деца не са приети  в детските градини в столицата да получават по 120 лева обезщетение.

Според Фандъкова това решение създава възможност за злоупотреби. "Няма никаква пречка всяко дете с ЕГН в цялата страна да се регистрира в системата" – посочи тя. На подобно мнение е и общинския съветник в София и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. По думите му изплащането на суми на родителите, чийто деца не са приети в детски градини би означавало, че "ромите от Самоков, Дупница, Кюстендил и Рио де Женайро могат да кандидатстват децата им да бъдат приети в детска градина в София, защото не се изисква регистрация и когато не бъдат приети, да получават по 120 лева на месец".
Столичният общински съветник от листата на БСП Калоян Паргов също изрази опасения относно предложението и заяви, че по него трябва да има диалог. "Ако се прибегне до нещо такова рискуваме да изкривим ситуацията в София и някои родители биха могли да предпочетат да получават от държавата 120 лева, вместо да ги пращат в детска градина", подчерта той.

Именно от липса на диалог между парламента и общините се оплака столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Не одобрявам начина, по който се процедира. Днес се предлага нещо, аз още не го бях прочела, а то вече е прието на първо четене, това не е правилно", заяви тя. Фандъкова и призова депутатите: "Нека да не се бърза. И най-доброто намерение може да изкриви нещата, ако не се обмисли правилно. Нека да се води диалог с общините, диалог с родителските организации. Народните представители ни казват : всичко прехвърляме на общините, да се оправят както могат, това не е правилният подход", каза още столичният кмет.

Кметицата и столичните общински съветници негодуват и срещу предложението за въвеждане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана за ползване на незаконните строежи по отношение на тези, за чиито собственици това е единствено жилище. Според Фандъкова то също „отваря вратата за зклоупотреби”. "Не е толкова трудно хората да доказват единствено жилище. Апелирам към народните представители да обмислят много внимателно предложението",заяви тя.

Квартал "Факултета", вече има обявен устройствен план. Общината вече работи за това и не е нужно да ни стимулират в кавички по този начин", добави столичният кмет.

"Нека народните представители да не притискат общините, а да разговарят с нас, ние сме опитни, разумни хора и можем да дадем и добри идеи понякога за всеки един от законопроектите", подчерта Йорданка Фандъкова. От своя страна Калоян Парков добави, че не е редно под един знаменател да се поставят всички незаконни постройки. "Не може незаконната постройка на язовир Искър трябва да е равнопоставена с ромската къща, трябва да има разграничения", убеден е той. От ВМРО са против мораториума. Според Джамбазки това означава узаконяване на ромските гета. Той се закани, че ВМРО може да организира протести ако предложението се приеме.