Бунт срещу областен от ДПС

Гражданско сдружение се кани да връща пловдивското достойнство

Гражданско сдружение "Разум" изпрати декларация до медиите, в която остро критикува евентуалното назначаване на областен управител от ДПС.

Публикуваме съдържанието й без редакторска намеса:

"Членовете  на гражданско сдружение „Разум” изразяват огромното си възмущение от опита на новата управляваща коалиция БСП-ДПС и Атака да наложи за областен управител на Пловдив и Пловдивска област представител на етническата партия ДПС. Това от една страна е сериозно предизвикателство към политическите реалности в Пловдив, а от друга грубо погазване на историческите и обществено-политически традиции. Ние безкрайно ценим етническата и политическа толерантност пуснала дълбоки корени в историята на града ни, но още повече ценим и уважаваме политическите закономерности. Не може на един от най-важните постове в областта ни какъвто е областният управител да се назначава представител на партия, която няма нито един спечелен мандат в областния град, а за цялата област има спечелени само две от всичките двадесет и две депутатски места.

Всичко това говори, че ДПС грубо злоупотребява с коалиционното си статукво извивайки ръцете на вцепенената от внезапната власт БСП. А може би БСП с този си ход бяга от политическа отговорност за управлението на Пловдивска област и осъществяването на толкова важни инвестиционни, инфраструктурни проекти, газифициране, водоснабдяване и т.н.

Категорично настояваме да се спре тази груба подигравка с над 60 вековната история на Пловдив, а влезналите във властта, макар и през задната врата БСП да поемат своята отговорност за управлението на  Пловдив и региона. В противен случай ние си запазваме правото със законови, демократични, но много твърди действия да възстановим накърненото пловдивско достойнство.

 

Председател на гражданско сдружение „Разум”

                                                  Спас Гърневски"