ГЕРБ за нови избори, но с различен изборен кодекс

Искаме нови правила, заяви Цецка Цачева

ГЕРБ иска нови парламентарни избори, но не по този Изборен кодекс, стана ясно на пресконференция на партията.

Парламентарната група на ГЕРБ влиза в пленарна зала и започва активна парламентарна дейност по промяна на изборното законодателство, съобщи депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

"Още утре ще внесем предложение за създаване на временна парламентарна комисия с участието на политически партии, неправителствени организации и граждани за максимално консенсусен проект за промяна на Изборния кодекс.” Така от партията
 спират бойкота си на заседанията в пленарна зала. Припомняме, че от ГЕРБ  се заканиха да не влизат там в знак на протест, че заседанията се вземат без кворум, а гласът на най-голямата парламентарно представена партия не се чува.

Ще настояваме да бъде създаден мандат за гласуващите наши сънародници извън страната, за да не се стига до преразпределение на техните гласове", заяви Цачева.

"Ще настояваме в Изборния кодекс да бъдат записани правилата, определящи методиката за отчитане на изборните резултати, ще настояваме подготовката за отпечатването на изборните книжа, протоколи и бюлетини да бъде подменена, изцяло да бъде възложено на печатницата на БНБ, както и за строга отчетност и ясно разписани правила за отговорностите при реализация и приключване на този процес. Изборните списъци трябва да бъдат прецизирани, трябват ясно разписани правила за агитация и пропаганда", посочи Цецка Цачева.

"Трябва да бъдат дадени равни възможности на независимите народни представители, да се намали изискуемият брой подписи в подписката, да бъде намалена и сумата за регистрация в ЦИК", добави тя.

"ПП ГЕРБ и Парламентарната група на ГЕРБ нямат участие в организирането на справедливите протести на българските граждани, възникнали във връзка с неодобрението на начина, по който се случват нещата в българския политически живот", обяви Цецка Цачева.
"Сред протестиращите има привърженици на ГЕРБ и други политически сили, но ГЕРБ няма да яхва справедливия протест на българските граждани. Категорично подкрепяме многохилядните искания за предсрочни избори, но не приемаме те да бъдат организирани и приемани по сега действащите правила в Изборния кодекс.

Поемаме отговорността си за някои несъвършени решения в изборното законодателство, но е факт, че част от правилата трябва да бъдат изменени, както протестиращите искат това да се случи", посочи Цецка Цачева.