Изложба отбелязва 120 години от рождението на Елисавета Багряна

В нея ще бъдат представени непознати досега снимки и ръкописи на поетесата

В 22 постера и много оригинални ръкописи, вещи, снимки и книги с автографи, изложбата "Как ще спреш ти мене – волната…" посветена на 120-годишнинатъа от рождението на Елисавета Багряна, ще разкаже за духовните пътешествия на поетесата.

 

На изложбата ще бъдат представени някои от най-знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като "Стихии", Моята песен" и паметни стихотворни цикли като "Бретан", "Словенски вечери", "Париж-Венеция". Всяко от тях ще се представи в цялото богатство на междукултурните си диалози, чийто посланик е била признатата за една от най-талантливите и красиви българки на всички времена.

Разкрити са документално и малко известни и премълчавани литературно-исторически сюжети – от митичното "бягство" на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенските творци, неподвластни на политическите конюнктури, стигайки до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата й с Педро и Дилма Русеф през 1960 г.

 

За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието й в защитата на българските евреи, както и помощта й за освобождаването от концлагер на писателя-комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г. Не са премълчани и флиртът на поетесата с властта след 9 септември, пътуванията й до Москва, конгресите за мир и форумите на жените из цял свят.

 

Изложбата "Как ще спреш ти мене – волната…" ще бъде открита на 18 юни 2013 г., в 16:30 часа, в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В нея са включени реликви от фондовете на Националния литературен музей и Националната библиотека, живописен портрет на поетесата от депата на Софийска градска галерия. Внучката на Багряна Лиза Шапкарева пък щедро предостави непоказвани досега лични вещи и снимки от семейния архив. Две от витрините в изложбата представят книги с автографи, посветени на поетесата, дневници със спомени от проф. Петър Динеков и ръкопис на "Гондолиерска песен", част от Фонда на Националната библиотека.

 

Творби на Багряна ще изпълнят актрисите Анна Петрова-Гюзелева и Красимира Казанджиева.