Казусът "Пеевски" е тежък урок за политическата класа, смята Местан

Тезата за участие на ДПС в този кабинет тотално не се припокрива с фактите, заяви лидерът на ДПС

Номинацията на г-н Пеевски е един много тежък урок и за нас, и за цялата политическа класа. Говоря за по-общия урок, че политическите решения трябва да са подчинени на анализа на общите обществени реакции. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред БНТ.

"Ние си прочетохме урока от казуса "Делян Пеевски", оттук нататък всяко решение и на кабинета, и на мен като председател на една важна партия, ще бъде много по-прецизно анализирано от гледна точка публичните реакции. Повече право на грешки кабинетът "Орешарски" и подкрепящите го партии нямаме", допълни Местан.

Той коментира и бъдещето на Пеевски в парламента, след като той вече положи клетва като председател на ДАНС. Според него статутът на Делян Пеевски като член на 42-ото Народно събрание е въпрос на Конституция.

"Съгласно Конституцията мандатът на един народен представител се прекратява с изрично решение на Народното събрание, подобно решение на Народното събрание няма", обясни Местан.


Местан е категоричен обаче, че спрямо политиците не трябва да има двойнствен стандарт.

"Ние се съобразихме с реакциятя спрямо Делян Пеевски, той самият не встъпи в длъжност и тази точка е приключена. Бих искал обаче всички, които сега сме толкова критични, да имаме съзнанието, че политиката не търпи двойни стандарти в избирателно отношение. Ако ние ще превърнем в стандарт отношението към един политик единствено на базата на наслоенията на публичния му образ, то ако приложим същите критерии на други български полици, управлявали ни доскоро, то ще се окаже, че те нямат място в политиката", категоричен е лидерът на ДПС.

Лютви Местан не е съгласен и с лепнатия етикет "кандидат на ДПС" по отношение на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов.

"Това е дълбоко некоректно. Тезата за несъразмерно участие на ДПС в този кабинет тотално не се припокрива с фактите", заяви председателят на ДПС.

Той призова премиера да назначава областните управители и ако иска постфактум да ги съгласува с него.