ГЕРБ ще сезира КС, ако Пеевски бъде върнат в парламента

Няма време за нов Избирателен кодекс, заяви Цачева

Липсата на оставка от страна на Делян Пеевски като шеф на ДАНС прави юридически несъстоятелно проекторешението, внесено от ДПС и БСП за ревизия на избора от миналия петък. Това заяви пред Дарик радио депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Председателят на 41-то Народно събрание съобщи, че ГЕРБ ще сезира Конституционния съд, ако Пеевски бъде върнат отново като депутат в парламента.

"Това, че Пеевски до момента не е подал молба за оставка, прави предложението за отмяна на решението юридически несъстоятелно", заяви Цачева.

Тя призова парламентарните групи на „Коалиция за България” и ДПС да не налагат силово с гласовете си подобно решение. "Това е показване на закона и Конституцията. Това проекторешение е несъстоятелно и съм убедена, че то ще срещне отново реакцията на българските граждани", предупреди Цачева.

"Ще подадем искане в Конституционния съд за обявяване несъвместителство на връщането на Делян Пеевски отново като народен представител", закани се тя.

Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ ще настоява за приемане на промени в изборните правила, но според нея няма време за подготовката на изцяло нов Изборен кодекс, каквито идеи имали в левицата. "Не разполагаме с такова време, защото протестът на хората матира политиците", каза още тя.

"Безспорно страната има нужда от работещи институции, но подкрепата за правителството на Пламен Орешарски е изчерпана. За мен е необходимо да се подаде оставка и да се върви към предсрочни избори", коментира още депутатът на ГЕРБ.