Местан иска КС да реши дали Пеевски да бъде депутат

Депутатите събраха кворум и ще гласуват оттеглянето на шефа на ДАНС

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска Конституционния съд да реши казуса дали Делян Пеевски да остане като депутат в Народното събрание.

"До тогава г-н Пеевски няма да стъпва в НС, няма да получава възнаграждение. Това е нашата политическа отговорност", заяви Местан.

Днес депутатите събраха кворум от 127 депутати и ще гласува оттеглянето на Делян Пеевски като председател на ДАНС. В залата, както и в сградата на парламента липсват депутатите на ГЕРБ.

Ние заявяваме отговорност, че прочетохме всички поуки, които налага казусът "Пеевски". На първо място имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета "Орешарски", но изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности, в това число и една или друга кандидатура, а трябва да даде сметка и за публичните настроения върху този образ, заяви Местан. Според него, се оказва, че публичните настроения върху образа на всеки един политик, дори когато те се разминават с реалната му същност са също такава реалност, с която са длъжни оттук нататък да се съобразяват.

"Казусът Пеевски постави нови стандарти пред всички политически партии, изведе нови критерии и днес заявявам, че тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти и избирателното отношение. Оттук нататък всеки един от нас ще държи поведение съответно на начина, по който днес ние предлагаме да се реши казусът Пеевски.

Ще се държи всеки един политик доблестно, за да има нужда от този катарзис, за да се случи катарзисът. Ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие, ще трябва да излезем тук и да заявим конфликт на интереси. Ако се разглежда закон за изменение на закона за ДАНС и съпругата ни случайно без подходящо образование е на висока заплата в ДАНС, този, който ще дава акъл как да изглежда законът, ще излезе и ще заяви конфликт на интереси. Така ще бъде, защото са прави протестиращите български граждани да ни наложат нови стандарти за хигиена в процеса на номиниране и избиране на политици, на отговорни държани длъжности и служби", категоричен е Местан.


Пред БНТ председателят на Народното събрание Мая Манолова обяви, че Пеевски е избран за народен представител и няма казус в чисто юридически аспект в случая.

"Не мисля, че трябва да бъде нарушавана Конституцията с цел удовлетворяване на едни или други очаквания", заяви Манолова.