Извинявайте, пророни Станишев

Ще отправим питане до Конституционния съд за казуса "Пеевски” в най-кратко време, каза социалистът

Лидерът на БСП Сергей Станишев се извини за казуса с Делян Пеевски по време на обсъждането на отмяната на избора на депутата от ДПС за председател на ДАНС.

"Искам да отправя думи на извинение към моята парламентарна група, нашите членове и симпатизанти, каза Станишев. Парламентарната група подкрепи това решение с огромно вътрешно колебание. Направи го в името на подкрепа към премиера Орешарски и в знак на доверие към мен като лидер на групата. Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива. Тези хора, които звънят на нашите народни представители, изразяват своето възмущение, да не го правят под внушение на ГЕРБ, аз нося своята отговорност. Това предложение беше направено с истински, чисти мотиви, със стремеж да се постигнат истински резултати", заяви Станишев.

Той каза, че при обсъждането на кандидатурите от министър-председателят заедно и лидерите на двете групи, подкрепящи правителството, мотивът натежал в издигането на Пеевски бил убедеността, че в момента трябва да се постигат бързи резултати в пресичане на контрабандата, в действия срещу незаконно използване на властовите позиции, корупцията, организираната престъпност.

"Оказва се, че в търсенето на бързи резултати, демонстрация на воля, прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачена. Това е обществената оценка за публичните лица, които заемат високи държавни позиции. Това е тежък урок и за мен лично като лидер на моята партия, защото действително трябва всички политици да осъзнаем, че след 4 години потискане на гражданското общество, след газене и мачкане на хората, след протестите пред зимата България е различна. Хората искат тяхната оценка да бъде водеща в действията на всеки, който е на власт”, посочи Сергей Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че днес Народното събрание взема важно политическо решение.

"То не е толкова съществено като управленски акт, а като ясен знак от страна на Народното събрание за отчитане на гласа на българските граждани и реакция на общественото мнение.”, каза Станишев. "За никой е България, за нито един гражданин в последните години не е тайна, че цялата ни държава, институциите са проядени от интереси. Има тежко задкулисие. Този процес, вървял в продължение на години."

Според Станишев трябва да започне процес на оздравяване, пречистване на българския икономически и политически живот.

"Затова наред с първите спешни социални мерки на правителството на Пламен Орешарски, започна и реформа в сектор сигурност.”, посочи лидерът на Коалиция за България.

"Искам ясно да заявя, че това предложение беше направено с най-чисти мотиви, за да се постигнат истински резултати, а не да се имитира дейност. Ще постигнем тази цел, сигурно ще е по-трудно, заради политическата грешка, която направихме. Когато биеш организираната престъпност, когато разкриваш злоупотреби, няма как да бъдеш обичан, но със сигурност залагаш главата си. Колко са готови да направят това и да изложат и своето семейство на риск?”, коментира още Станишев.

Той каза, че вчера Коалиция за България е взела решение да отправи питане до Конситуционния съд за казуса "Пеевски", "за да се произнесе висшият орган на държавата, който гарантира законовия ред в държавата."

Смятаме да го направим в най-кратко време заедно с колегите от ПГ на ДПС, каза Сергей Станишев. "Приветствам решението на г-н Пеевски до произнасяне на съда да не взема участие в парламента. Това е почтена и ясна позиция”, посочи още той.
"Предстои нова процедура, която трябва да е прозрачна. Важно е оттук нататък действително към всеки да има равни критерии. Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие. Това лицемерие трябва да бъде разобличавано, трябва да има единен стандарт за всеки. Забележете кое е едно от първите действия, извън социалните, на Орешраски – че в нито една банка не може да има повече от 25 % от публичните пари. Това е принципен и ясен подход, в интерес на обществото".
"Ако говорим за икономически интереси, нека на масата бъдат сложени всички икономически интереси и кръгове, които без да са публични, определят поведението на политици, които формират, без да имат мандат, поведението на държавата. Ще търпим ли това оттук нататък? Това трябва да бъде спряно. Публичното трябва да доминира", подчерта той.

Последните месеци, седмици и във вчерашния ден възникнаха не малко информации по повод офшорни сметки. Ще се обърнем към министъра на финансите. Нека отправи запитване за офшорни зони, за всички фирми, на които краен собственик са български граждани. Това е почтеното към хората в България. Това трябва да се знае и институциите трябва да направят подобно усилие, каза Станишев.

"От тук нататък всяко предложение, което ние правим, трябва много сериозно да бъде проверявано и тествано за обществена приемственост."Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"