Протестиращите отново са на крак

Вижте как вървят протестните действия в най-големите градове в страната

И днес недоволните граждани излизат на протест, окичени с плакати и с освирквания на уста. Целите на техния гняв варират - от правителството на Пламен Орешарски, през назначаването на Венцеслав Каймаканов, до Волен Сидеров. Опънати трасперанти предават недвусмилено думите на народа, а хората продължават да прииждат.

 

Негово Светейшество Патриарх Неофит също изказа своята подкрепа, като благослови протестиращите. "На фона на ескалиращото напрежение в обществото, народното недоволство и продължаващите вече няколко дни масови протести в столицата и в по-големите градове, Българската православна църква не може да остане безучастна към случващото се в страната. Тя има свои чеда и пасоми както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство, и с нарастваща загриженост и тревога следи нарушения мир, ред и справедливост в обществото", се казва в обръщение на Светия синод към будната българска нация.


В него пише още, че когато справедливостта е нарушена, хората са свободни да изразят своето несъгласие с действията на онези, на които е възложена грижата за управлението на страната и отговорността за благоденствието на нейните граждани.


"Свободата е висше благо за човека, но тя без нравствено начало се превръща в произвол и води до деградация и разруха както в личността, така и в обществото. По-доброто бъдеще на страната ни, към което се стремим всички, е немислимо, без високи идеали и светоглед, основан на вярата, морала и нравствеността, ако промяната не започне от нас самите, от нашите дела, мисли и сърцата ни. Доминирането на "аз”-а над стремежа към общото благо, отхвърлянето на Божия Закон и традиционните нравствени ценности, липсата на мотивация за саможертвено служение на ближните и обществото, обезценяването на понятия като родолюбие, чест и достойнство от години са тенденция в нашето общество. Вследствие на това нараства социалната апатия и липсата на надежда в положителните промени", посочва се още в обръщението.

 

София

 

Протестиращи граждани се събират и днес пред Министерски съвет с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

 

Няколко хиляди души са се събрали на протеста пред Министерски съвет днес. Продължават да идват още хора, с български знамена, които скандират и освиркват. Има засилено полицейско присъствие пред Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Протестиращите настояват за оставка на правителството. Има семейства с деца, хора с домашните си любимци, велосипедисти, младежи със скейтбордове и други.

 

Протестиращите издигнаха и кукла на Сергей Станишев със закачен надпис на английски. На надписа пише „Sergame over”, има и плакати с надпис „Нова конституция и нова България”. Някой от протестиращите бият тъпани, събират се все повече хора. Броят им може да се сравни с този от предишните дни.

 

Гражданите с право са възмутени от изказването на депутата от БСП Христо Монов, че протестирали единствено "интернет-лумпените". По бул. "Дондуков", бул. "Цар Освободител" и откъм метростанцията продължават да прииждат още жадни да се включат в протестните действия граждани. Сред тях има и много семейства с деца.

 

В социалната мрежа Facebook протестиращите са написали за днешния протест: "Ние сме хората, които не сме представени в парламента. Някои са гласували за партии, които не успяха да преминат бариерата. Други са дали гласа си за парламентарно представени сили, защото са повярвали на обещанията им, а вместо това получават пошъл спектакъл. Има и негласували, но все пак омерзени и погнусени от разиграващия се грозен сериал по върховете на властта".

 

Гражданите обявяват, че протестират заради присъствието на хора като Делян Пеевски в Народното събрание. "Протестираме срещу избора на Волен Сидеров за шеф на комисия "Антимафия". Протестираме срещу епидемията от "катарзис", позволяваща на всякакви политически и морално компрометирани лица да бъдат назначавани на високи държавни постове. Протестираме срещу това, че е напълно неясно кой управлява държавата. Искаме да знаем чия кукла е господин Пламен Орешарски и кой диктува неговите действия и бездействия. Протестираме срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестираме срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унижава гражданите с безумни назначения и огромна наглост! Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия", заявяват протестиращите. Техните искания са за върховенство на закона, прилагане на законите, морал в политиката, придържане към европейските ценности.

 

"Всяко правителство, което си позволи да наруши тези ценности, трябва да знае, че ние сме тук и ще реагираме. Това е културният протест на културните хора. Ние няма да издигаме обидни лозунги, нито лозунги, които разделят. Ние сме обединени в искането олигархията да напусне властта и България да се развива според стандартите на европейските демокрации като достоен член на Европейския съюз", категорични са недоволните граждани. Те подчертават, че протестът им не е обвързан с никоя политическа сила, нито цели връщането на определени политически сили във властта. Партиите, които искат власт, ще трябва сами да заслужат доверието на суверена, категорични са по въпроса протестиращите.

 

В 20:00 ч. протестът стигна пред Парламента, като част от протестното шествие все още се изтегля по бул. „Цар Освободител”. Народът ръкопляска, като минават край полицаите, от които има разположена жива верига на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и ул. „Раковска”. Участниците продължават да скандират „Червени боклуци” и „Оставка”.

 

В 20:15 ч. част от протестиращите пред Народното събрание се отправят към Орлов мост. Сред виковете на гажданите се долавят скандирания „Мафия”, „Оставка”, развяват се знамена. Пред Народното събрание има разположен палатков лагер, който е там от понеделник. Недоволните бългаи са издигнали кукла, на която пише „Атака”, а до нея е сложена куклата на Сергей Станишев, която преди час беше пред Министерски съвет.

 

В 20:30 ч. голяма група от тях вече е блокирала Орлов мост. Към протестиращите продължават да се присъединяват още хора, които вървят по бул. „Цар Освободител” в посока Орлов мост. Полицията е отцепила движението в района около моста, където продължават да се чуват освирквания. На пътното платно от страната на бул. „Цар Освободител” и бул. „Евлоги Георгиев” има надпис, написан със спрей - „Асамблея тук 21:00”.

 

Веднага след това протестиращите се отправиха към Моста на влюбените при НДК. Народът се движи по бул. „Евлоги Георгиев” и все още скандира „Червени боклуци” и „Оставка”. Група от хора останаха на Орлов мост, където играят хоро.

 

В 21:05 ч. шествието достигна Моста на влюбените и продължава със скандирания "Оставка", "Червени боклуци" и други подвиквания. От околните сгради се показват хора по терасите и поздравяват протестиращите. Целият Мост на влюбените е пълен с хора, който гледат протеста и развяват знамена.

 

В 21:35 протестиращите вече се движат по бул. "Витоша”. Протестното шествие е разпокъсано, защото голяма част от него е напреднала по булеварда, а другата част е по-назад. Засега преминават автомобили по кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий”, които са спирани от полицията, за да могат да преминат протестиращите. Тълпата продължава да скандират "Оставка” и "Червени боклуци”. Между хората не се създава напрежение, дори напротив - пеят възрожденски песни.

 

Десет минути по-късно протестиращите вече са пред централата на БСП и скандират "Мафия”. Сградата на партията е обградена от жива вериги от полицаи. Тълпата държи развети български знамена, чуват се и силни освирквания. Не се наблюдават провокации между самите протестиращи. Част от тях се разотиват.

 

Всичко е спокойно, докато един от протестиращите пред централата не бива уцелен с предмет по главата, в резултат на което получава рана. Полицията изведе пострадалия, за да му бъде оказана медицинска помощ.

 

Протестиращите продължават да скандират "Мафия” и "Оставка” и пеят националния химн. Чуват се гърмежи с неизвестен източник.

 

Оттам групата протестиращи се премести и остана на Орлов мост, където движението остана блокирано. Тълпата е насядала в средата на платното, а в целия район има засилено полицейско присъствие. По бул. "Цариградско шосе" спокойно се придвижват пешеходци и велосипедисти.

 

В 22:15 ч. протестиращите се върнаха пред Министерски съвет. Движението остава блокирано.

 

В 22:30 шествието продължи към Народното събрание и голяма част от протестиращите вече са там. Броят на присъстващите е няколко хиляди, като те продължават да скандират "Мафия„ и "Оставка”. Засега няма изблици на агресия от тяхнас страна. Сградата на НС е обградена с метални заграждания и полиция, чуват се силни освирквания. Издигнати са български флагове, както и плакати. На един от тях пише "И пари да ми давате, пак ще ви мразя”. Протестиращите запалиха куклата на "Атака”, която съпроводи цялото протестно шествие.

 

Пловдив

 

18.30 ч. - Хората вече се събират пред сградата на община Пловдив. Тази вечер протестът се прави на две места. Група от недоволни има и пред Областна управа, където ще скандират срещу назначения от квотата на ДПС Венцислав Каймаканов.

По предварителна информация двата лъча с недоволни ще се съберат пред съдебна палата на бул. "Шести септември". На Центъра са опънати лозунги: "Подмолен Сидеров-доволен Сидеров",

"Интернет лумпен ГОРД", "Толкова ли нямате експерт по оставки?".

18.45 ч. - Протестиращите са повече от 200. Очаква се към 19 часа да започне шествието. На един от плакатите, под формата на балон, пише: "Серьожа, не си отивай преди да погребеш БСП". На друг: "Парламend". Млада жена коментира за Plovdivutre.bg, че е обидена от червения депутат Христо Монов, който днес нарече протестиращите "интернет лумпени". "Не може човек, избран от народа, да обижда същия този народ. Още повече, че става дума за агент от ДС. Всеки млад човек ползва интернет. В този случай се гордея, че съм интернет лумпен", сподели протестиращата.

18.55 ч. - Протестиращите станаха повече от 1000 души. Шествието тръгна от общината към централната улица. Митингът започна със скандирания: "Червени боклуци! Оставка". Сред първите трансперанти е: "Орешарски върви си, болните вземи си".

Кордон от полицаи се движи с шествието. Протестът върви мирно.

18.59 ч. За минута-две множеството се спря пред централата на Атака, срещу стълбите на Каменица. Крещят: "Предател!" Отправят се към бул. "Шести септември".

19.15 ч. Протестиращите са вече около 2000. През 2-3 минути от мегафона скандират: Елате с нас, протестът е за вас. Множеството се отправя към бул. "Шести септември". Полицаи блокират движението, докато се изтегля множеството. По информация на комисар Тодор Гребенаров хората от другия лъч, който е бил пред Областна управа, е от около 60 души.

19.22 ч. Шествието стигна пред Съдебна палата на "Шести септември" и чака да се присъединят протестиращите от Областна управа.

Сред митингуващите има и две кучета. На едното е окачена табела с надпис: Оставете един кокал и за мен. На другото - Политиците са генетично модифицирани.

19.25 ч. - Двата лъча се събраха. Отправят се посока Тунела. Ще минат през централата на ДПС. Шествието ще стигне до сградата на БСП на ул. "Кръстьо Пастухов". Скандиранията пред политическите офиси на АТАКА, ДПС и БСП станаха обичайни за последните вечери в Пловдив.

19.33 ч. - Шествието е пред централата на ДПС.

19.43 ч. Излизат от Тунела. Вътре изпяха химна на България. След това протестиращите ръкопляскаха силно. Движат се към Тримонциум. По бул. "Цар Борис Трети Обединител" викат: "Бареков, к**во!"

20.00 ч.  - Митингът стигна пред централата на БСП. 25-30 полицаи са направили кордон пред входа на Голямата къща. Множеството скандира: "Мафия! Убийци!" Това е най-масовият протест от началото на недоволствата, казват дошлите на шествието.

20.10 ч. - На бюст-паметника на Димитър Благоев, монтиран върху Голямата къща на БСП, протестиращи сложиха табела: "Интернет лумпен". Това бе точката на днешното седмо шествие в Пловдив. Множеството се разотива. Утре подготвят нов митинг.

 

Варна

 

днешното шествие във Варна протича с около 200 души. Тук отново са музикантите с гайдата и тъпана, които огласяват демонстрацията. Атракцията засега е момченце на около 3 годинки, което скандира на мегафон "Оставка". След като по традиция протестиращите блокираха кръстовището пред общината, те се отправиха към Катедралата по бул. "Мария Луиза". "Оставка", "Долу ДПС", и "Избори" скандират и тази вечер протестиращите. Новост сред издигнатите от недоволстващите по улиците е плакат с надпис "Психично Волен".

19:15 На Катедралата шествието бе посрещнато от илюзиониста Веселин Долмов - Арсен, който направи няколко номера на публиката. Каза, че му се повръща от правителството и извади разноцветни гирлянди от устата си, после запали портмоне като символ на това, което управляващите правят с парите ни, а от пъстроцветни кърпички извади препарат за избиване на насекоми, за да почистим, както той се изрази, визирайки политиците. След края на фокусите, Арсен коментира пред медиите, че се е включил в протеста като приятел на дакелите, за да направи демонстрацията по-интересна за хората. "Когато ние правим илюзии хората ни се радват, когато ги правят политиците ги освиркват", каза 25-годишният фокусник. Арсен обеща в неделя, когато се очаква във Варна да се състои грандиозен протест да направи номер, в който маха главата си. Шествието тръгна нагоре по бул. "Владислав Варненчик", където затвори кръстовището на пощата, а част от недоволните отново играят като вчера. След хората на "Съборни" шествието продължи да се движи по "Владислав" със скандирания "Избори", "Червени боклуци" и "Всички са боклуци".

19:40 Скандиращите преминаха от "Владислав" по "Бенковска" и в момента се движат по бул. "Сливница" като са блокирали пътя на автомобилите.

Сред протестиращите днес има и анкетьори,  които правят частно проучване, поръчано от някой си Веселин Гочев от Добрич. Жените, които твърдят, че са от добруджанския град питат хората колко време ще продължават протестите, както и ако има избори днес, за коя партия биха гласували протестиращите. Шествието тръгна по ул. "Пирин".

19:50 Скандиращото множество блокира и кръстовището до "Пикадили - Център".

20:00 Въпреки вчерашните закани, повече никога да не обръщат внимание на Волен Сидеров, протестиращите и днес стигнаха до офиса на "Атака". Пред него те изпяха химна и потеглиха отново с викове "Предател".

20:20 След като бяха пред централата на "Атака", протестиращите повикаха "Червени боклуци" и пред централата на БСП, след което се върнаха обратно до общината. Този път скандиранията пред Областното ръководство на ДПС бяха спестени. Когато стигнаха до общината, където и протестът официално приключи, част от малкото останали недоволстващи все пак се заканиха да отидат до централата на ДПС. И тази вечер част от протестиращите разчистваха множеството разлепени по металните заграждения предизборни плакати на Веселин Марешки.

 

Бургас

 

Протестът в Бургас започна на обичайното място - на площада пред сградата на общината - като част от хората носеха плакати с лика на Васил Левски и негови цитати. Раздаваха се трансперанти с надпис: „Догане, посягаш на Ботев, народът ще посегне на теб”.

 

На площада се събраха около 150 души, които спонтанно решиха да тръгнат в шествие към общинския съвет на БСП. Пред централата беше застанал мъж с червен фес. Чуваха се викове: „Турци сте!”. По време на шествието се роди и скандирането „Станишев, Атака, вземете си батака!”. Множеството скандираше и „Оставка”, „Мафия”, „Долу ДПС”, „Долу БСП”.

 

Протестът отново бе много разнолик. Присъстваха много млади хора, семейства с децата си, а някои дори бяха докарали и домашните си любимци. Протестът и протестното шествие бяха охранявани от полицията.

 

След централата на БСП, множеството се отправи към офиса на ДПС, където продължи с освиркванията и призивите към оставка. На врата на централата бе оставен и гореспоменатият плакат „Догане, посягаш на Ботев, народът ще посегне на теб”. Протестиращите, вече в намален състав, продължиха по улица „Богориди” и се спряха на входа на Морската градина до Гъбката. Там се разбраха протестът утре отново да е от 18.30 часа, а в събота и неделя – от 11.00 часа.


Основните искания на хората са оставка на правителството, смяна на Изборния кодекс и нови лица в политиката.