Принтер включва "Хизбулла" в черния списък на ЕС

България извади нови доказателства за "Хизбула" в Бургас, твърди Израел

България е открила нови доказателства за връзката между "Хизбулла" и атентата в Бургас, пише The Jewish Journal.

Вестникът се позовава на думите на български представител в Европейския съюз. В сряда той съобщил, че човек на ливанската организация е собственик на принтера, с който са направени фалшивите документи на атентаторите в летище Сарафово, Бургас.

Разкритието е направено на заседание на групата, която трябва да определи дали ЕС да включи "Хизбулла" в черния списък на терористичните организации, твърди европейски дипломат, присъствал на заседанието.

"Българите извадиха нови доказателства - казва дипломатът. - Представителят им заяви, че принтерът е продаден на някого от "Хизбулла".

Българският представител казал на заседанието, че правителството му ще подкрепи всякакво единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черен списък, съобщава още неназованият дипломат от ЕС.
Българската мисия в съюза отказала коментар, посочва The Jewish Journal.

 

Днес на въпрос дали е вярна информацията в израелското издание българският външен министър Кристиян Вигенин отговори:   "Казах ви, че беше предоставена правна помощ, такава каквато беше забавена от някои от страните. Не мога да говоря по детайлите. В тази правна помощ очевидно се съдържа и допълнителна информация, която беше представена, но тъй като прокуратурата е тази,, която се занимава конкретно с тези въпроси, тази информация не е и не може да стане публична. Не мога да кажа нищо повече по този въпрос." Той заяви също, че по темата за участието на "Хизбулла" в атентата в Сарафово има приемственост в позициите на сегашното и миналото управление. Позицията на предишното правителство, изразена от бившия вътрешен мнистър Цветан Цветанов, бе че има "обосновано предположение" за участиято на ливанската организация в терористичния акт.  Няколко дни след всъпването си в длъжност кабинетът "Орешарски" беше дал индикации, че може да преосмисли становището на предшествениците си.

Противоречивите изявления от страна на България по отношения на атентата в Бургас "бяха сред главните аргументи на противопоставящите се на забраната и бяха споменати на няколко пъти" по време на четиричасовото заседание, каза дипломатът.

Той разказва също, че Австрия и Италия, Чехия, Полша, Словакия и Румъния са се противопоставили обявяването на "Хизбулла" за терористична организация. Докато Германия, Франция и Великобритания са запазили позицията си, че военното крило на ливанската организация трябва да бъде включено в списъка на терористичните организации.


Припомняме, че доскоро повечето държави-членки на ЕС бяха сдържани по отношение на обяването на "Хизбулла" за терористична организация. Причината  - организацията има много силни политически позиции в Ливан и подобно действие може да доведе до нестабилност в страната. Особено притеснена за включването на "Хизбулла" в черния спъсък на ЕС беше Франция, тъй като много френски военни са разположени в региона. Холандия е единствената страна от ЕС, която определя "Хизбулла" изцяло като терористична организация.

Терористичният акт в Сарафово е сред основните аргументи за включването на "Хизбулла" в черния списък на ЕС.

Анонимният европейски депутат, говорил пред Jewish Journal, заявява, че европейските представители са обсъдили и
присъдата в Кипър от 21 март на мъж, признал, че събирал информация за израелски туристи за "Хизбулла". Той извършвал тази дейност за ливанската организация и на други места в ЕС. Според признанието в  Холандия и Франция.

Но "тези, които бяха против поставянето на "Хизбулла" в черния списък, отбелязаха, че мъжът е осъден според кипърското законодателство за принадлежност към престъпна, а не терористична организация, затова нямало правни основания за разглеждане на случая на срещата", добавя още дипломатът.