Енергийната система е пред разруха, призна Стойнев

В целия сектор липсват огромни финансови средства

Наистина трябват конкретни, бързи, спешни решения, защото считам, че ако сега не ги вземем, за да спасим системата, наистина сме пред разруха.

Това каза министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на заседанието на Обществения съвет към министерството. Той подчерта, че за прегледа на състоянието на енергийната система едва ли е необходимо "да обяснява в каква тежка ситуация сме" пред участниците в съвета.

Депутатът Явор Куюмджиев пък посочи, че след близо 4-годишен период системата е дебалансирана. В целия сектор липсват огромни финансови средства, на практика няма някой, който да е доволен, включително и потребителите. Той посочи някои от промените в Закона за енергетиката и каза, че между първо и второ четене ще очакват забележките и мненията, за да могат тези промени да бъдат максимално приемливи за всички.

Едната основна мярка в промените е да се намали разполагаемостта и с нея да се обявяват от ЕСО търгове. Целта е да се спестят около 200 млн. лв. в системата. Другата мярка цели да се намали таксата пренос и резултатът може да бъде стотици милиони левове като приходи.

Да се промени начинът на изкупуване на електроенергията от т. нар. заводски централи също е друга мярка. Сега е времето, когато искаме да чуем всички ваши предложения, мнения препоръки, каза бившият зам.-енергиен министър.