Световната банка за енергетиката: Непрозрачност и корупция

Според анализа държавният регулатор ДКЕВР не е достатъчно независим

Непрозрачност при управлението на държавните дружества, голямо усещане за корупция и не достатъчно независим регулатор. Такива изводи прави Световната банка след извършената проверка на българската енергетика. Тежките констатации изнесе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Според анализа държавният регулатор ДКЕВР не е достатъчно независим, нуждае се от повече финансови средства. Броят на членовете, с които комисията работи също се сочи като проблем – едва 15.

С изключение на Малта, България е най-зле по доверие на хората в енергийната система. 61% от населението на страната ни е енергийно бедно, категоричен беше Асен Василев. Той призова за предприемането на сериозни реформи.

Световната банка е поискала и премахване на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Институцията препоръчва по-адекватно подпомагане на енергийно бедните и подобрения в начина на управление на системата на енергетиката.

Вторият доклад на външните оценители от Европейската комисия също посочва обхвата на енергийните помощи като казус, по който са нужни реформи. Третия либерализационен пакет на електроенергия трябва да се завърши, нужно е преразглеждане на такса "пренос" и ревизия на рамката на "студения резерв".

Според ЕК трябва да се преразгледа решението на ДКЕВР за промяна на цените на енергията от ВЕИ-та по всяко време. Разширяване на обхвата на енергийните помощи, подпомагане на износа на електрическа енергия в посока Турция, избиране на състав на ДКЕВР по прозрачен и ефективен начин и осигуряване на адекватен бюджет на регулатор, са сред другите препоръки на комисията.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева обясни обаче, че според проверката на ЕК, износът няма да е достатъчен за справяне с проблемите.

Европейската комисия призовава още и за извеждане от експлоатация на определени мощности, като се има предвид техните възможности.

Според енергийния министър отлагането на реформата в сектора енергетика коства между 800 млн. и 1 млрд. лева загуби.