2 хиляди в Пловдив: Оставка веднага! (обновена 20.40 ч.)

На ЖИВО: Протестът по минути

18,30 часа

Стотина протестиращи са пред сградата на община Пловдив в очакване на старта на 8-то шествие в града. Млади хора развяват българския трибагреник и приканват пловдивчани да се присъединят към тях.

Недоволните издигнаха лозунги "Станишев, Местан – ще бъдете посечени от българския ятаган" , "Г-н Орешарски, не ви желаем", "И днес демократична България протестира"...

Млад мъж окичи гърдите си с пътен знак STOP с надпис "СТОП на мафията". До него дама развя зелено знаме със "Свобода или смърт".

Постоянно прииждат нови недоволни. Организаторите обсъждат точния маршрут на шествието с комисар Тодор Гребенаров.

18,40 часа

Протестиращите надхвърлят 200 човека. Стана ясно, че е започнала подписка с искане оставката на кабинета "Орешарски" и на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Масата с подписите е разположена до сградата на общината. Вече са събрани повече от 100 подписа, извива се опашка от желаещи, видя репортер на Plovdivutre.bg.

Взето е и решение утре да бъде опънат палатков лагер пред сградата на Областна управа.

18,50 часа

Близо 500 души се готвят да потеглят по маршрута. Пловдивчани ще минат през Главната улица, ще направят спирка пред централата на АТАКА, след това ще затворят за кратко бул. "6 септември", ще се отправят към централата на ДПС, а след това ще блокират Тунела. Оттам ще продължат по бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" и ще обсадят централата на БСП.

19,00 часа

Точно в 19,00 часа започна същинският протест. Прозвуча и станалият вече традиция призив "Протестът е за вас, елате с нас". Първа спирка е централата на АТАКА, където събралите се вече близо 1000 пловдивчани демонстративно застанаха с гръб, изразявайки по този начин своето недоволство към националните предатели. Тук шествието се задържа около 5 минути.

Колоната мина и през Джумая Джамия. "Долу ДПС" и "Оставка" огласиха площада около нея.

Кордон полицаи обгражда шестието, протестът протича мирно.

19,15 часа

Протестиращите минават през централата на МВР. "МВР е с нас" гръмна от мегафона.

След това блокираха кръстовището на Чифте Баня.

19,25 часа

Блокадата продължава. Броят на протестиращите вече е близо 2000 души от всяка възраст, мнозина са с децата си. Мъж е повел и домашния си любимец - красив американски териер. "Властта изяде и кокалите за кучето", оплака се той. Мощни освирквания събра и депутатът от БСП Христо Монов, обявил протестиращите за "интернет лумпени". Много гняв има и за решението за премахването на стихотворения на Христо Ботев от програмата на учениците.

19,30 часа

Колоната вече е пред централата на ДПС. "Това са хората, които имат обръч от фирми", провикна се организаторът на протеста Стоил Атанасов. Той посочи и няколко имена, които според него са свързани с този обръч.

19,35 часа

Протестиращите навлизат в Тунела с възгласи "Българи юнаци". Част от бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" вече е блокиран.

Точно по средата на Тунела колоната от вече над 2000 души спря. Изправени, с развети около тях български знамена, всички запяха химна на страната. Ехти "Мила родино". Полицаите, съпровождащи ги по пътя им, също застанаха мирно, предава нашият репортер.

19,45 часа

Полицейска кола с включени светлини извежда протестиращите на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител". Шествието продължава по маршрута си мирно, без каквито и да е било ексцесии. През булеварда и по улица "Иван Вазов" пловдивчани се насочват към централата на БСП. "И преди, и сега, БСП е мафия" викат в един глас.

20,00 часа

Точно в 20,00 часа шествието пристигна пред централата на БСП. Кордон от 12 полицаи пази входа на Голямата къща. Множеството се подрежда пред сградата.

"Мафия", "Оставка", "Червени боклуци" огласят улицата."Дядо Господи, прости им, молим ти се от сърце, с ум и разум надари ги - повече да не грешат, а да си подадат оставката" и "БОЛЕН е българският Юда, продал се за 30 000 000" издигнаха протестиращите пред централата. На завардения вход те отново залепиха некролог на червената партия, гласящ "НЕСКРЪБНА ВЕСТ. СТОЛЕТНИЦАТА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО ПОЛИТИЧЕСКО САМОУБИЙСТВО".

В 20,10 часа пловдивчани започнаха да се изтеглят. Те поеха обратно към сградата на общината, където протестът завършва.

Недоволните се събират отново утре в 18,30 часа пред сградата на общината.