Да се върнеш от Германия за протеста

Даваме срок от 3 години да се оправим, иначе се връщаме на Запад, споделят Йорданка и Наньо

Те са като нас. Просто искат да живеят добре. И не точно като всички нас, защото знаят как е в Германия. Там били постигнали много, но решили да се върнат тук, в България. Той е мендижър, тя сега се грижи за двете деца. На протеста попадаме на тях случайно. С детската количка и с по-голямата кака няма как да не бъдат забелязани. „Не сме съгласни със сегашното управление на държавата. Не отговаря на нашите възгледи. Тук и за слепеца е ясно, че всичко се е сраснало с организираната престъпност”, споделят Наньо и Йорданка Троплеви. Идват на митинга, не, за да живеят по-добре децата им или внуците, а да се оправим сега.

Виждате ли алтернатива?

Йорданка: Мисля, че няма.

Наньо: Ние сме десни избиратели. До скоро и все още сме привърженици на ГЕРБ, макар че в някаква степен сме разочаровани. Но те са по-малкото зло. Сега ни управляват комунисти, фашисти и турци. Това не го проумявам. Просто някакъв абсурд.

Какъв е изходът?

Наньо: Задължително нови избори. Със сигурност няма да е такова разпределението в Парламента.

Как си представяте "по-активното гражданско участие в управлението"?

Наньо: Не виждам организация за подобно нещо. Това е идеална цел, но трудна.

Живели сте в Германия. Доста различна от милата ни родина.

Наньо: Ако говорим за политика там има социалдемократическа партия, има и дясна. Но социалистическата им партия няма нищо общо с нашата.

Йорданка: Там всичко върви по правила. Партиите ги спазват. Има прозрачност.

Наньо: Липсва това срастване на икономическите структури с политическите. Но и хората са по-принципни. У нас, който и да дойде на власт, пак ще бръкне в кацата.

Мислите ли за емиграция?

Йорданка: Аз го навивам, той все още се моли България да се оправи. Аз мисля за бъдещето на децата.

Наньо: Дал съм срок от три години. Няма да се оправим, но поне да се вижда, че вървим в правилна посока. Ако след три години е същото...

Минаха 23 години, какво са още три!?

Йорданка: Ако тръгнем в добра посока ще се оправим за нашите внуци...

Наньо: Няма значение.

Мислите ли, че тук около нас може да има организирани агитки, наемници?

За протестите през февруари на сто процента бяха платени. Сигурно е имало и доброволно излезли хора, но бяха организирани. Сега беше естествено това да се случи.

Как вие си обяснявате назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Наньо: Той си е платил. Издържа БСП. Той е такава личност, че...

Тези, които го предложиха и избраха не са ли очаквали подобна реакция?

Наньо: Според мен, не.

Протестът сега не е за хляб, а принципен, морален.

Наньо: Спомням си протестите от 97-ма година. Бях студент в Пловдивския университет. Отново излизахме и викахме. Няма да забравя как Огнян Сапарев идваше в аудиториите и ни уговаряше да не протестираме. Сега съм мениджър в българо-немска фирма. Ще ви дам един пример. Занимаваме се със селско стопанство и откакто се смени властта много от клиентите ни казват: “Ще изчакаме да видим какво ще стане, няма да купуваме техника”. Не купуват, не взимат заеми, лизинги. Какво са чули, какво не, но мислят, че ще ни спрат субсидиите.