ЦСКА продължава да е на "Титан", Стоичков беснее

Ицо не е взел и акция на "червените", адвокати разглеждат документите. В понеделник регистрират новия клуб, чакат офертата на Нефтохимик"

ЦСКА е на "Титан", Христо Стоичков не е взел и акция! Това уточниха от лагера на Камата пред "Стандарт". Самият Ицо е бесен от едва ли не създалото се мнение, че той придобива клуба и го фалира. Нещата намирисват на PR акция, с която някой цели да избяга от отговорност и да стовари всичко върху плещите на "червената" икона. Истината е една - човек на "Титан" предава онзи ден книгата с акционерите на Христо Стоичков в Етрополе. Няма договор за джиросване, а само заявено намерение от страна на Димитър Борисов и Иво Иванов, публикувано в сайта. Двамата бизнесмени дори не стъпват в балканския град. Няма адвокати, нотариуси или каквито и да е упълномощени лица, които да извършат сделка. Единственото, което може да прави Стоичков в момента, е да се запознае с реалното състояние на ЦСКА чрез книгата и заедно с юристите си да прецени какво може да предприеме. Както и става в момента. Но Камата го заяви ясно - създаване на нов клуб. Ицо нито иска да поема чужди задължения, нито да влиза в "синия" фолклор като юридически ликвидатор на старото дружество. Новото пък ще бъде регистрирано днес в София от бъдещия му изпълнителен директор, чието име "Стандарт" пази в тайна. Идеята е ясна - то да купи лиценза на "Нефтохимик". Истината е, че въпреки фишеците с купувачи от Русия и от Близкия изток изгледи за спасение пред бургаския клуб липсват. Хората зад Стоичков вече са дали гаранция, че ще изплатят 100-200 бона задължения на "Нафтата". Пазарлъкът е за "горницата".

 

Старото дружество ЦСКА не може да бъде фалирано веднага. Започва процедура, като според някои слухове "Титан" са я стартирали в началото на миналата седмица. Назначава се синдик, който в продължение на месеци, а понякога и години прави опит да събере стари вземания, за да погаси поне част от задълженията. След изчерпване на всички възможности само съдът, а не някой друг обявява фалит. На теория може да се яви купувач, който да предложи оздравителен план. Едва ли обаче някой в България ще дръзне да го направи с цената на десетки милиона левове. Минимална изглежда възможността "Титан" да вземат юздите и да пришпорят ЦСКА към ЕВропа и към участие в новото първенство. Макар че Димитър Борисов е непредвидим! Само належащите плащания надхвърлят 1-2 милиона и компанията няма как да ги извади.

 

Юристи коментираха пред "Стандарт", че е възможно старото дружество, дори в процедура на ликвидация, да прехвърли на новото правото за наем на базите, както и договорите на футболистите. За първото обаче трябва съгласие на спортното министерство като собственик на обектите. Почти невъзможно е сега да бъде прехвърлена марката, тъй като е заложена от ЦСКА за огромна сума. Дори Стоичков да реши да вземе с някаква цел фалиращото дружество, той не носи финансова отговорност пред кредиторите. Появи се версията, че примерно Стойчо Младенов може да отиде при новия хипотетичен собственик Ицо и да му поиска заплатите. Юристи отрекоха подобно нещо. Претенциите на чакащите пари могат да бъдат само и единствено към фалиращото дружество, не и към собствениците му.

 

ПОВЕЧЕ СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК.