Плашат с протести заради новия зам.-министър на транспорта

Петър Киров нямал нито един ден в сектор автомобилизъм, твърдят браншовици

Автомобили ще блокират всеки ден кръстовища, плашат представители на браншови организации в транспортния сектор заради назначаването на Петър Киров за ресорен зам.-министър.

Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка подчертаха пред bTV, че избора за лице на този пост говори ясно, че задкулисните назначения в кабинета "Орешарски" продължават.

Те обясниха, че Петър Киров от 2002 г. е в морската администрация на транспортното ведомство и по думите им - няма един ден в сектора автомобилизъм и изведнъж сега ни го налагат отгоре.

Освен това назначеният миналата сряда зам.-министър бил син на Володя Киров - бивш директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Володия Киров е и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта - звено за обучения по превоз на опасни товари. bTV припомня, че когато Володия Киров е бил началник на "Автомобилна администрация" е имало бум на купените шофьорски книжки.

Георгиев и Иванов се опасяват, че тази практика може да се върне рязко "на мода", както и че "връзкарските" назначения във втория ешалон на властта при това правителство ще продължат. Според браншовици в назначението на новия заместник на транспортния министър има конфликт на интереси и "най-малкото баща му трябва да си подаде оставката, ако иска синът му да заеме този пост".

"Трябва морал и принципност. Ще покажем с протести на премиера и министъра, че трябва да се огледат за по-качествени хора", заяви Иванов.

Петър Киров коментира, че "в нито един момент от момента на поканата към мен за зам.-министър не е ставало въпрос да поемам ресор с автомобилна дейност". Той щял да се занимава с управление на ОП "Транспорт" и с международната дейност на министерството. Според Киров единственият упрек към него е, че е син на баща си.