Назначението на Сидеров също е скандално, атакува Плевнелиев

Президентът свиква консултации с парламентарно представените партии заради протестите

"Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски." Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.
"Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация", каза още Плевнелиев. "Аз очаквам да бъде адресиран спешно и този въпрос. Очаквам да бъдат поети и ясни ангажименти, самият аз също работя", допълни той.

Държавният глава съобщи, че ще проведе консултации с политическите партии във връзка с протестите срещу кабинета "Орешарски", които продължават вече втора седмица.

 "Стартирам консултации, ще отнеме няколко дни и се надявам на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност", заяви държавният глава. "В момента правя консултации с парламентарно представените политически сили, като това ще бъде в рамките на днешния и утрешния ден.
"Със сигурност ще разширя фокуса на своите консултации като до края на седмицата си давам срок да съм чул много представители на български политически партии", поясни Плевнелев.
 
"България е парламентарна демокрация, парламентът играе своята решаваща роля, политическите партии, представени в парламента, имат своята огромна отговорност пред нацията в този момент. Те трябва да вземат решението, да поемат ясните ангажименти и аз като президент съм готов денонощно да работя за това, но се ангажирам и за това да разширим периметъра, защото иначе този протест ще бъде системен", подчерта президентът.

"Как аз разбирам исканията на протестиращите с едно изречение: „Хората казват много ясно, че оттук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират. Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем – не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем”, каза Плевнелиев. За съжаление тази граница на почтеността беше прекрачена с назначението на Делян Пеевски. Аз искам да насоча вниманието и като директно избран от българските граждани мога да и ще говоря от тяхно име", обяви президентът Росен Плевнелиев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен