И СИК-аджията остава депутат

Иванов остава в НС, докато КС не се произнесе

Поне към момента не е освобождаван от това му качество. Така председателят на парламента Михаил Миков отговори на въпрос дали отстраненият зам.-вътрешен министър Иван Иванов е депутат или не, съобщи БГНЕС.

Иванов скоропостижно бе свален от поста, след като в медиите изтече информация, че е работил за силовата групировка СИК.

Запитан дали Иван Иванов не е състояние на несъвместимост с депутатското място поради факта,  че за кратко е беше  заместник-министър, Минков заяви, че по този въпрос може да се произнесе само Конституционният съд, но засега до съда няма отправено подобно искане.

Казусът със запазването на депутатството на Иванов е сходен със запазването на това на Делян Пеевски, след като се разбра, че народният представител от ДПС няма да е председател на Държавната агенция за национална сигурност. За Пеевски, обаче, вече се чака становището на КС.

По темата Иван Иванов, Михаил Миков допълни, че с него ще бъдат водени разговори:

"Защото проверките от ДАНС и МВР показаха, че няма нищо, заради което той да не бъде предложен. После излязоха медийните публикации – този разговор ще ни предстои. И въобще оттук насетне в тази изключително ожесточена среда въпросът с преценката на деловите и моралните качества става изключително важен, каза председателят на парламента.

Запитан дали лидерът на ПП Атака Волен Сидеров ще се справи като председател на парламентарната комисия по етика, борба с корупцията, конфликт на интереси Миков отвърна:

Ще видим, това е една друга отговорност на господин Сидеров и тепърва той ще трябва да покаже, че може да се справи с тази отговорност.