Протестът окупира Пловдив! (СНИМКИ)

От днес започва пълна блокада на движението в града. Три ключови кръстовища затварят за час /обновена 21,20 часа/

18,30 часа

Пловдивчани вече се събират за 11-тия поред протест в града. Минути преди началото пред сградата на община Пловдив има близо 100 души, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Жегата е голяма и очевидно мъчи хората, но това не ги отказва. Присъединяват се все повече и повече недоволни.

Паралелно се провежда подписка с искане за оставка на кабинета "Орешарски" и на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Тя започна в петък. До този момент са събрани повече от 2800 подписа.

Протестиращите дават срок до сряда правителството да подаде оставка. След това планират по-радикални действия - блокиране на магистралата, на важни пътни артерии и на жп прелези.

18,50 часа

Близо 500 са вече на площада в очакване старта на протеста. Забелязват се цели семейства с малки деца, някои от тях още бебета, както и много възрастни хора.

Тук сме се събрали представители на три поколения, коментира пловдивчанка.

Разгъват се плакатите, които ще застанат най-отпред на колоната. "Синдикати, къде сте? Война ли чакате да стане?", "Никаква пауза, имаме кауза!", "Орешарски, подай оставка и дим да те няма", "Олигарски=болен пес с фес", "Серго, Волен и Местан в акция казан" са само част от днешните лозунги.

19,00 часа

Колоната потегля с призиви към пловдивчани "Елате с нас!". Най-отпред застава семейство, довело със себе си своята 11-месечна дъщеря Сияна. Младите хора споделят, че са на протеста вече трети ден и ще продължат да идват в името на едно по-добро бъдеще на невръстната им дъщеричка.

Точно в 19,05 часа шествието е пред офиса на партия АТАКА. Днес обаче протестиращите не направиха спирка тук, предава нашият репортер. Кордон полицаи пази входа на сградата, пловдивчани обаче направо я подминаха с викове "Волен, к..во" и "Волен се е.е с ДПС". Продължават по маршрута си по Главната улица.

19,10 часа

Шествието вече е пред Джумая Джамия, охранявана добре от полицаи. Пловдивчани обаче нямат намерение да се задържат дълго тук.

Ако не ни чуете, ще стане по-лошо, заканват се недоволните.

19,20 часа

Протестиращите вървят към бул. "6-ти септември". Движението и в двете платна е спряно. Пловдивчани вече се заканиха, че ще блокират до дупка възлови булеварди и улици в града, докато исканията им не бъдат изпълнени.

19,25 часа

Протестиращите блокират кръстовището на бул. "6 септември" и бул."Цар Борис ІІІ Обединител". Броят им вече надхвърля 1000 души.

19,30 часа

Днес маршрутът на протеста е по-различен. Пловдивчани поемат в три различни посоки. Първата група от около 200 души остава на кръстовището на Чифте Баня. Втората група ще "окупира" Сточна гара. Третата група ще се позиционира на Централана гара, предава нашият репортер.

Решението е между 7 и 9 часа цялото движение в центъра на града да замре и да не се пуска никой. Блокадата на тези три възлови места ще трае по един час и ще е всеки ден, поясняват организаторите.

По-рано кметът на града Иван Тотев заяви, че протестиращите имат разрешение за действията си до 17 юли.

20,00 часа

Протестиращите са на Сточна гара. На пост застават около стотина души, останалите продължават към Централна гара.

Точно в 20,20 часа пристигат на Централна гара. Тук блокадата е тотална. Протестиращите се разполагат около колелото на гарата, заварден е пътят към ул. "Иван Вазов" и към бул. "Руски". Хора се разполагат по всички страни на кръстовището.

Минувачи споделят, че са напълно изненадани. Автобусите отбиват. Заформя се колона от чакащи автомобили.

"Управляващите не са боклуци. Боклуците се рециклират, а от тия нищо не става, коментира възрастен мъж", присъединил се към блокадата. "Правителството е гладно и жадно като куче."

20,40 часа

Протестиращите вдигат "обсадата". Събират се и се отправят към центъра по ул. "Иван Вазов". Предстои трите групи да се съберат отново пред сградата на общината.

Точно в 21,00 часа протестът завърши там, където и започна. Ще продължи утре от 18,30 часа, сборният пункт отново е пред община Пловдив.

Утре в 8 часа сутринта ще бъде издигнат и палатковият лагер пред сградата на Областна управа, обявиха още организаторите.