НА ЖИВО: Бой на протеста в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Две млади семейства в центъра на скандала, хвърчат обвинения "ПЛАТЕНИ ПРОВОКАТОРИ" /обновена 21.25 часа/

18,30 часа

Стотина протестиращи вече са се събрали пред сградата на общината в Пловдив. Жегата е огромна, термометърът показва 36 градуса.

Млади хора са "окичени" с табели "Аз съм един от февруарските лумпени". Мъж развява плакат "Брулим ОРЕХИ безплатно", друг пък е понесъл знак STOP с надпис "СТОП на мафията". Продължават да прииждат нови и нови недоволни.

Паралелно се провежда и подписка с искане за оставка на кабинета "Орешарски" и на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, избран от квотата на ДПС. Тя стартира в петък,  до този момент са събрани повече от 1300 подписа.

18,40 часа

Репортерът на Plovdivutre.bg говори с 11-годишната Ния. Детето всеки ден е на протеста заедно с баба си и носи със себе си нов плакат, който сама е рисувала. Днес тя е с плакат с триглав змей - главите му символизират БСП, ДПС и АТАКА, а под него момиченцето е написало "Да спрем чудовището".

За Plovdivutre.bg малката сподели, че всеки ден протестира, защото "са много нагли". Като виждат, че хората не ги искат, да си ходят. Както това направи през зимата Бойко Борисов, казва Ния.

Пловдивчанката Милена Стоянова пък е възпяла протеста в специално стихотворение "Към моя изстрадал народ", посветено на продажните управници и партии.

Ето го и него:

"Да си тръгват-

бързо и завинаги!

С катинар ръцете им крадливи

да заключим, да ги оковем с нашите вериги

и към дъното на нашето безсилие

нека замълчат

ЗАВИНАГИ"

18,50 часа

Протестиращите вече са над 500. Един по един по мегафона те обявяват своите искания. Очертават се две основни групи с различни претенции. Едните са за нов изборен кодекс и едва след това - за нови избори. Другата група пък настоява за незабавни избори.

Разногласията разделиха протестиращите, предава нашият репортер. Обстановката е нажежена до край, избухна голям скандал, разменят се взаимни обвинения. Две млади семейства са в центъра на "бурята". Хвърчат обиди "Платени провокатори". Скандалът е на път да прерасне в бой. Полицията се намесва. Останалите протестиращи също реагират. Стигна се почти до физическа саморазправа. Униформените разговарят с двете семейства, те са изгонени от протеста.

19,00 часа

Скандалът е потушен. Точно в 19 часа започва и същинският протест. Над 1500 пловдивчани се отправят по маршрута на шествието по Главната улица.

Множеството в момента е пред централата на партия АТАКА. Кордон от 15 полицаи пази входа. Пловдивчани обаче стоят мирно с обърнати към сградата гърбове. Носят се викове "Оставка". Веят се български знамена и плакати "Земята на Ботев и Левски отново е робска земя" и "Българийо, не ще те продадем".

19,10 часа

Колоната спира пред Джумая Джамия. "Не сме против братята мюсюлмани. Ние сме против продажната вихрушка на олигарсите и кръга около тях", заяви един от лидерите на протеста - Стоил Атанасов.

Броят на пловдивчани вече е повече от 2000 души.

19,20 часа

Протестиращите са пред съдебната палата в Пловдив на бул. "6 септември". И двете платна на булеварда са блокирани, а той се оглася от мощни викове "ИЗБОРИ".

19,30 часа

За около 2 минути протестиращите блокираха кръстовището на бул. "6 септември" и бул. "Цар Борис ІІІ Обединител". В момента колоната се е отправила към Тунела. Сред множеството се забелязват много младежи и млади семейства с деца, развява се море от български знамена.

19,35 часа

Протестиращите спират пред централата на ДПС. Десетина полицаи пазят входа й, предава нашият репортер. "Ние не сме вече рая покорна", пеят пловдивчани.

"Ето това са хората, които управляват", заяви от мегафона Стоил Атанасов. "Не купувайте вестниците на Делян Пеевски! Не гледайте неговата телевизия! Така да го накажем!", призовава още той.

Шествието продължава към Тунела. Преди минути към него се присъединиха двама младеж с огромен транспарант с образите на Раковски, Левски, Ботев и Бенковски, на който пише "За чиста и свята България". Двамата вече са начело на колоната.

19,40 часа

Протестиращите вече са в Тунела. Застанали мирно те пеят химна на България.

Колоната потегля с възгласи "Българи, юнаци".

Жена спонтанно предложи пловдивчани да обсадят къщата на Николай Бареков, но след кратко съвещание организаторите отхвърлиха идеята.

19,50 часа

Пловдивчани блокират кръстовището на Сточна гара.

Вече близо 15 минути хилядите са насядали на самото шосе. Всеки момент ще продължат към централата на БСП.

20,25 часа

Протестът приближава Голямата къща.

Точно в 20,28 часа колоната пристига пред червената централа на ул. "Кръстьо Пастухов". Сградата се оглася от викове "Червени боклуци" и "УУУУУ, ОСТАВКА". Точно на входа й протестиращите поставят огромния транспарант с революционерите. До него разгъват и друг, който гласи "Синдикатите къде са? Война ли чакат да стане?".

"Няма да спрем! Всеки ден ще блокираме кръстовища, докато не обърнат внимание на този народ!", категорични са организаторите. "Орешарски да дойде да разтури седянката", подканиха го те. "Олигарски, вън!", продължава да скандират пловдивчани.

Полицаите пък аплодират протестиращите.

20,40 часа

Протестът е към своя край. Хората се отправят към сградата на общината, където той трябва да приключи. Чу се прелюбопитно предложение - на неделното шествие всички пловдивчани да носят със себе си домашния боклук като символ на отношението им към управляващите.

Протестът продължава утре от 18,30 часа, сборен пункт - пред община Пловдив.