Медиите били виновни за поведението на Сидеров

Първанов недоумявал как лидерът на “Атака” е шеф на Етичната комисия

Пак медиите излязоха виновни за поведението на политиците. В интервю пред агенция "Фокус" президентът на Република България от 2002 – 2012 година Георги Първанов отпрати "топката" за поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров към средствата за масова информация.

"Виждам, как вашите колеги реагират и се питам: не беше поощрен същият този Сидеров, когато опорочаваше митингите, общонародните тържества на Петрова нива, Ботевите тържества във Враца или в Карлово за Васил Левски? Не беше ли поощряван той или поне - подминаван с неутралност, когато окупира площада пред Президентството? Бяхме свидетели на освирквания на държавни глави, приятели на наши приятелски държави. Смятам, че едно такова поведение трябва да получи категоричен отпор", заявява Първанов.

По думите му - поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров в последните дни е безобразно, но това не е новина.

"Недоумявам от решението на двете парламентарни групи, да подкрепят неговата кандидатура за Комисията по етика – това е възможно най-неудачното решение,” заяви още Първанов.  Според него обаче този факт “идва да покаже, че големият печеливш, човекът, който взе джакпота на тези избори, е имено Волен Сидеров."
"Още на първото заседание на нашия Национален съвет предупредих за тези последици. Смятам, че ние сме свидетели само на началото на неговото поведение, което ще бъде заредено с все повече омраза, с все повече агресия. От това губи образът на България, от това губи българското общество, което все по-вече е тикано към никому не нужно, дори вредно противопоставяне", добави Георги Първанов.
По отношение на проваленото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) Георги Първанов коментира: „Били сме често на ръба да взривим КСНС. Съветът е бил наспускан, не само от един партиен лидер, а са го напускали по двама, по трима. Отговорността за успеха на този орган е изключително на президента на републиката, което предполага една много добре предварителна подготовка, обиране на луфтовете и различията, доколкото това е възможно, между отделните политически сили. Това означава и много ясно формулирана идея, защото не може просто да събереш хората на консултация, каза Първанов.