Археолозите разкриха древната улица на Урдовиза

Отворени са и двата зазидани през Средновековието входа, каза Кръстина Панайотова

 Приключили са археологическите проучвания на крепостната стена на полуостров Урдовиза, съобщи ръководителят на разкопките там Кръстина Панайотова.

Те започнаха в края на април и приключиха на 14 юни. Там се извършват проучванията по програма „Виа понтика” и обекта „крепостна стена на полуостров Урдовиза” получи тази година финансиране като част от него беше използвано за археологически проучвания, а останалата ще бъде използвана за консервация и реставрация. „Там трябваше да свършим бързо, защото в момента има международен детски лагер. Доразкрита е южната крепостна стълба, която е Г-образна. Отворихме двата зазидани през Средновековието входа и в момента може да се върви по древната улица, по която са вървели и жителите на Урдовиза”, каза още археологът. Открити са над 70 бронзови монети, някои от които са колективни находки, има и стрели – монети, които са домонетните форми. „Стената е построена на място, където намираме останки от 6 до 3 в. пр. Хр., стрели монети и керамични съдове, в черно и червено фигурна техника. Работи се по проекта за консервация и реставрация и се надяваме те да започнат през есента, след като приключи лагерът”, каза още тя. 
Панайотова припомни, че финансиране тази година по програмата „Виа понтика” за археологията на север от Стара планина не се получи. Преди месец Министерството на културата е отпуснало не много средства изобщо за археологическа дейност в цялата страна. „Средствата са драстично по-малко от очакваните”, посочи археологът. „Всички археолози имаме притеснения, че в момента е трудно, може да стане и по-трудно”, каза Панайотова. Притеснението е свързано с опазването на културно-историческото наследство на страната, които стават обект на набези, но и се рушат от природните действия. /Радио "Фокус"