Отрязаха пръстите на Волен (СНИМКИ + ВИДЕО)

Демонстрантите пратиха Гергов да пасе прасета в Белене

”Златният пръст” на Волен Сидеров, който осигурява кворум в Народното събрание, бе символично отрязан от протестиращите в Пловдив. Докато ножицата кълцаше фалангите на картоненото копие на ръката на националиста пред централата на партия Атака, демонстрантите призоваха прокуратурата да се сезира и да предприеме действия срещу националиста. Множеството, изрази възмущението си от оскърбленията на Сидеров спрямо президента, полицията и медиите.

Преди демонстрантите да потеглят на своето шествие, на площада пред общината те инцидентно срещнаха кмета Иван Тотев. Активистите поканиха градоначалника да се присъедини към тях. Той обаче учтиво отказа, като изтъкна, че това ще провокира спекулации, че опитва да яхне протеста. Освен това по думите му Спас Гърневски щял да ”ревнува”.

Междувременно сред демонстрантите се разпространяваха листовки с лика на лидера на пловдивската левица – Героги Гергов и надпис: Издирва се. Някои се пошегуваха, че социалистът е извън града. Бил отишъл до София "да вземе прасетата от парламента" и да ги заведе до Белене, за да ровят в гьола на недовършената АЕЦ.

Един от протестиращите пък обяви на всеослушание, че е пратил писмо до председателя на Европейския парламент - Мартин Шулц, с призив да заклейми случващото се у нас. Активистът оприличи германеца на Невил Чембърлейн (британски премиер предал Судетската област на Хитлеристката власт - б.а.) и го помоли да не обръща гръб на българския народ. Обръщенията и плакатите написани на английски обаче възмутиха, част от протестиращите. Вижте какво още каза активистът в прикаченото видео.

След като се събраха, демонстрантите потеглиха на обичайното си шествие по Главната улица до Римския стадион. Оттам множеството от 300 души се отправи към Централна гара, където за пореден път блокира релсите.