Над 30 тома доказателства срещу Киров

Бившият директор на НРС е обвинен в присвояване на пари

Съдим на базата на повече от 30 тома доказателствени материали, които сме събрали. Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура София за обвинението срещу Кирчо Киров.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба е обвинен, че като такъв за пет години - от 2007 до 2011 г., присвоил бюджетни средства, собственост на службата, които му били поверени да управлява като неин директор. Общата стойност на присвоените пари възлиза на над четири милиона и седемстотин хиляди лева.

За да улесни присвояването, генерал Киров, съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

Киров се смяташе за един от най-приближените на бившия президент Георги Първанов в службите. За период от 5 години като шеф на НРС генералът е отклонявал над 900 000 лв. на година.

Безотчетното харчене е засечено, след като разузнавач №1 бе освободен от поста и стана съветник на бившия премиер Бойко Борисов.

Ген. Киров ръководи разузнаването от 24 февруари 2003 година до 25 януари 2012 година.