Пловдивчани не отстъпват, Гергов отново на мушка (СНИМКИ)

Нова блокада на магистрала "Тракия" готвят недоволните в неделя

Пловдивчани даказаха, че няма да се откажат от протестите до постигане на крайната си цел – оставка на правителството на Пламен Орешарски и на областния управител Венцислав Каймаканов.

Точно в 18, 30 часа повече от двеста души се събраха пред сградата на община Пловдив за поредното протестно шествие в града. За неделя отново се готви блокада на магистрала "Тракия", стана ясно днес. Аутобанът ще остане затворен от 10 до 13 часа, все още обаче се уточнява къде точно, съобщиха организаторите.

След близо половинчасов спор за точния маршрут днес, в крайна сметка колоната потегли в 19 часа. Чуха се различни и доста разпалени мнения за пътя на колоната, включително и предложението групи от по 10/20 души да блокират 20 кръстовища в града. "Софиянци така правят и успяват", настоя млад мъж.

Идеята, протестиращите да се установят пред хотела на Георги Гергов, също бе сред горещо дискутираните, но в крайна сметка бе решено отправната точка да е Международен панаир Пловдив.

Важното е да сме заедно, нека да не се делим, призоваха организаторите.

По традиция недоволните спряха пред офиса на партия АТАКА в града, искайки наказателна отговорност за лидера й, позволил си да обижда полицаи и журналисти. Пловдивчани направиха и жест към починалия от инфаркт млад столичен полицай, неиздържал на стреса на протестите. Стотици сведоха глави в едноминутно мълчание в негова памет.

В маршрута си по Главната улица недоволните включиха и Джумая Джамия. "ДПС няма нито един представител, излъчен от Пловдив, но имат областен", изляха недоволството си пловдивчани.

По пътя си минаха през централата на МВР, покрай сградата на съда на бул. "6 септември" и блокираха кръстовището край Чифте Баня. Близо 40 минути движението в центъра на града буквално замря. Протестът обаче се чувстваше комфортно. Музика, танци, футбол и много деца превзеха платното. Влюбени се разположиха удобно на асфалта, майки поиграха с малчуганите си...

Последната спирка на шествието бе сградата на Панаира. Чувствително поуредялата колона пристигна тук към 20 часа. "Панаирът е на Пловдив, искаме си го", "Гергов е пловдивският Станишев" скандираха недоволните пред входа му, добре пазен от полицаи. Начална учителка прочете прочувствено слово за смисъла на протеста и успя да умили останалите близо 50 пловдичани. Точно в 8, 30 часа колоната се изтегли. Протестът завърши пред общината.

Утре точно в 8 часа недоволните се събират пред сградата на Областна управа за поредния протест срещу Венцислав Каймаканов. Вечерният протест отново е от 18, 30 часа.