Има преразход в бюджета на НЗОК, твърдят депутати

Според Емил Райнов Касата е нестабилна, а средствата в нея се разпределят без яснота

Започнаха дебатите за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков. Шефът на Здравноосигурителната каса е допуснат в пленарната зала на Народното събрание, за да чуе аргументите на депутатите.

Има тревожна тенденция на преразход в бюджета на НЗОК, заяви депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. По думите му - тенденцията в преразхода за лекарства за годината - над 17 млн. лв., и преразход за болнична помощ – с над 15 млн. лв. "Изненадваща е цифрата с 350 души, с които е увеличен съставът на НЗОК в последните години", заяви депутатът.

"Има проблем с фирмите доставчици на медикаменти. Нереално е заложен годишен прогнозен бюджет", каза Йорданка Йорданова от Коалиция за България.

"Диалогът в НЗОК е тежко нарушен, редица решения се вземат едностранно от касата, Цеков ощети интересите на българските граждани и лекарските екипи, бюджетите на болниците са орязани драстично, нееднократно от лекарското съсловие протестираха срещу водената политика от касата", заяви депутатът от КБ Емил Райнов. Той говори от името на вносителите на проекторешението – Мая Манолова и група народни представители. "Трябва да прекратим това пагубно управление на НЗОК".

Райнов се спря на променените условия на управление на НЗОК от 2009 г. досега, на практикуването на нова политика и нов аршин. Той подчерта, че в момнета Касата е нестабилна, а средствата в нея се разпределят без яснота. Депутатът коментира още, че се харчат повече средства, от разписаните в бюджета, а приходите са по-малко от разходите.

Официалната позиция на БЛС е за оставка на Пламен Цеков като ръководещ институцията, припомни депутатът. "Пламен Цеков като управител на касата е обещал да вземе мерки за преодоляване на преразхода, но не е направил това. Над 300 млн. лв. от парите на касата се изразходват неефективно - къде е контролът и кой е отговорен за това?”

Емил Райнов каза още, че е нарушена комуникацията в самата НЗОК между управителя и надзора. Той запита "какво се случи с тези 1 млрд. и 413 млн. лв. на касата, трансферирани в републиканския бюджет?"

Тези средства са отчетени без да се държи сметка, че Цеков е нарушил предписанията, създаден е хаос при болничната и извънболничната помощ, нарушена е практиката на прозрачност в здравноосигурителната система, каза депутатът от КБ. Необяснимо е и нарастването на щата на касата с над 350 души, назначени без ясни критерии. Райнов призова да се прекрати мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков, за да започне оздравяване на системата.