Съдиите искат ВСС да се занимае с публикуваните магистратски разговори

Призовават за "адекватни действия" преди избора на градски прокурор на София

Съюзът на съдиите в България настоя Висшия съдебен съвет да вземе адекватни мерки относно публикуваните в медиите разговори на магистрати, от които стават ясни тайни центрове на властта в събедната система.

Съдиите отбелязват, че в противен случай недоверието на гражданите към съдебната система ще се запази, а "почтените и компетентни магистрати" ще предпочетат да не участавт в конкурси за избор на председатели на съдилища и административни ръководители поради опасения, че те са предрешени.

"Само публичното оповестяване на Вашата оценка за това кое приемате за нередно и недопустимо в разпространения разговор може да доведе до начало на оздравителен процес. Не съществува и друг начин за защита на собствената Ви независимост", заявяват от ССБ.
 
В декларацията си те изброяват случаите, които смятат за най-скандални. Сред тях са публикуваните в медиите разговри между "бившия премиер Бойко Борисов (към момента на разговора – кандидат-депутат), бившия министър на земеделието Мирослав Найденов (към момента на разговора – обвиняем) и тогавашния градския прокурор на София Николай Кокинов. Както и изтеклите миналата седмица записи на висши магистрати, които показват кадруване и задкулисни сделки при избора на членове на ВСС. От тях стана ясно, че членът на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски е избран за такъв именно чрез такива договаряния. Прокуратурата пък обяви записите за законно осъществени.

От съюза на съдиите припомнят, че: "В подобни случаи, макар и по-малко съкрушителни за авторитета на съдебната власт и правовата държава, ВСС е назначавал специална комисия (например за разпределението на делата в Благоевградския съдебен район; по случая "Красимир Георгиев" и др.)".

Те още веднъж искат становище от страна на Висшия съдебен съвет и предупреждават: "Бездействието Ви се превръща в още по-остър проблем, защото предстои избор за овакантения пост на градски прокурор на София."