Пореден протест срещу корупцията пред ВСС

"Сатанински, вън!" – скандират протестиращите

Недоволни граждани се събраха  пред сградата на Висшия съдебен съвет тази сутрин, за да протестират срещу корупцията във висшия съдебен орган. Те носеха плакати с надпис: "Корупцията вън от ВСС", "Стоп на корупцията във ВСС", "Мафията вън от ВСС" и скандираха: "Оставка" и "Мафия". Недоволството им е породено от съдържанието на СРС-тата, които показват, че членът на ВСС Камен Ситнилски е човекът, без чиято благословия не може да стане нищо в системата. Вчера  и прокуратурата потвърди, че проведения разговор, свързан с избора на Ситнилски за член на ВСС е записан със законни специални разузнавателни средства. Виждаха се плакати: "СРС са потвърдени, потвърди си оставката", "Сатанински, вън!", "Ситнилски, вън от ВСС".

Протестът не блокира ул. "Екзарх Йосиф". Въпреки че сред протестиращите имаше малолетни младежи без родители и съмнителни групи момчета, те не са проверени и представителите на органите за реда не виждат нищо притеснително, предаде БНР.
Днес кадровиците в съдебната система провеждат редовното си заседание. Главният прокурор и част от членовете на ВСС са дошли рано, за да избегнат контакта с протестиращите.
Макар че протестът осъжда корупционните практики, пред сградата на Висшия съдебен съвет плъзнаха слухове за платени протестиращи. Взаимни обвинения, че са взели пари, за да скандират пред сградата на кадровия орган на съдебната система, си размениха някои от участниците.
Малко след 10.30 часа протестиращите пред Висшия съдебен съвет се разотидоха, а заседанието на ВСС продължави.

Sofiautre.bg припимня, че още в понеделник десетки граждани блокираха ул. "Екзарх Йосиф" с искане за оставката на Камен Ситнилски и "чиста съдебна система".