Цената на водата ще скача, ако не се промени законът

Искра Михайлова заяви, че не очаква санкции от ЕС заради липсата на депа за отпадъци, а подкрепа

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че във ведомството й спешно работят по промени в Закона за водите. То се налага заради предстоящото договаряне на европейските средства за периода 2014-2020 г., предаде БГНЕС.

"Една от спешните задачи на правителството сега е да актуализира промените в Закона за водите и да внесе обществено и социално приемлив вариант. Този вариант трябва да определи правомощията и разпределението на собствеността на инфраструктурата във водния сектор, да определи ролята на общините, на държавата, на В и К-операторите и асоциациите така, че да се знае кой какво притежава, кой за какво отговаря и кой каква услуга предоставя. Така и гражданите ще знаят към кого да се обръщат, а ние – какви инвестиции планираме", посочи Искра Михайлова. Според нея без промените в този закон не може да бъдат планирана и частта за водите в бъдещата програма за периода 2014-2020 г.

Михайлова направи първата копка на проекта за обновяване на водопроводната мрежа в Момчилград на стойност 25 млн.лева. Тя е категорична, че няма риск да поскъпне цената на водата за градчето. По-голямата част от средствата за проекта са безвъзмездна помощ от ЕС, а после той се влива в собствеността на В и К, заяви Михайлова.

Екоминистърът посочи, че предишният парламент е приел стратегия за развитие на водния сектор, в която обаче пише, че секторът се самоиздържа. По думите й - трябва да се реши дали тези инвестиции ще оскъпяват или ще подобряват, или ще оптимизират както качеството на услугите, така и стойността на водната услуга.

Искра Михайлова каза, че цената на водата в Североизточна България е много скъпа. Според нея, ако се въведе системата на самоиздръжка на цялата мрежа, водата ще стане толкова скъпа, че ще възникне проблем, по-голям от електроснабдяването и цената на електроенергията.

Запитана дали страната ни е заплашена от тежки санкции заради липсата на депа за отпадъци и закъснението в изграждането им, Михайлова каза, че подобна опасност няма.

"Има опасност да бъдем санкционирани заради липсата на депата, тъй като не изпълняваме ангажиментите си по договора за присъединяване в ЕС. ЕС обаче не е само санкциониращ орган, а партньор и не очаквам само санкции, а подкрепа", каза екоминистърът.