Цената на водата няма да скочи, обеща Фандъкова

Договорът със Софийска вода ще бъде развален, ако дружеството не изпълнява задълженията си

Засега повишаване в цената на водата за столичани не се очаква.

Според кметът на София и при сегашната цена е напълно възможно да се изпълни инвестиционната програма през 2013 г., която е за около 50 милиона лева и включва подмяна на водопроводи и канализация.

Йорданка Фандъкова обяви, че е възможно да се развали сключеният преди 10-ина години договор със "Софийска вода", ако дружеството не изпълнява задълженията си.

"Крайно време е всички, най-вече монополистите, да разберат, че биха могли да печелят, само ако работят за доброто на потребителите. Да печелят разумно", подчерта тя.

Според кмета задължително трябва да се избират ръководствата на дружествата, които обслужват гражданите, с конкурси, което обаче досега не се случва в "Топлофикация".

В момента приключва проектирането на енергийна ефективност за всички сгради в столицата и се водят преговори за безвъзмездна помощ от ЕС.

В плана е включен и преработката на разпределението на тръбите на топлинната инсталация от вертикално в хоризонтално, което ще позволи индивидуално отчитане на сметките за парно, допълни тя.