Осъдиха лекарите за смъртта на малката Никол

Двама медици получиха условни присъди, един бе оправдан

Пловдивският апелативен съд наложи условни присъди на две от лекарките, обвинени за смъртта на малката Никол в Смолян през 2009 г.

Д-р Денка Лалова и д-р Мария Ирикева получиха съответно 1 и 2 години, през които те ще бъдат лишени и от лекарски права. И на двете бе наложен 3-годишен изпитателен срок. Пловдивските магистрати потвърдиха оправдателната присъда на третия подсъдим - Виктор Господинов, който също е работил в Спешното отделение на смолянската блоница.

Според магистратите Лалова и Ирикева, чрез бездействие и поради немарливо изпълнение на своите задължения, са причинили по непредпазливост смъртта на малката Никол. По това време първата е била личен лекар на семейството, а втората – лекар в спешното отделение на смолянската МБАЛ.

Магистратите посочиха, че по делото има няколко експертизи, които излагат две противоположни становища за причините за смъртта на детето и вината на медиците. Затова била назначена нова, петорна, комплексна експертиза. От нея става ясно, че момченцето е починало заради пневмония, която е едно от усложненията на варицелата. Експертите са категорични, че всички подсъдими с бездействието си са допринесли за фаталния край, тъй като са извършили задълженията си в непълен обем, недостатъчно задълбочено и професионално.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. Защитникът на почерненото семейство, адвокат Петя Керанова, заяви, че ще поиска ново разглеждане. Тя посочи, че казусът е много сложен, но се надява на ефективни присъди, включително и за Господинов.

Детето почина през 2009-та година при съмнения за серия от лекарски грешки. Лекарите бяха оневинени от Смолянския окръжен съд.

„Мамо, не мога да говоря” и „Татко, помогни ми, много боли”. Това били последните думи на 4-годишната Никол, преди да издъхне през септември 2009-а в адски мъки в болницата в Смолян. Момиченцето имало варицела, вследствие на която развило сепсис. Въпреки че родителите го водели на няколко пъти в спешен кабинет и при личния лекар, то не било диагностицирано и лекувано.

Делото в пловдивския Апелативен съд е образувано по жалба на родителите на детето и прокуратурата. Разглеждането приключи миналия четвъртък след продължило 6 часа съдебно заседание, на което беше изслушана и приета назначената от съда петорна съдебномедицинска експертиза с вещи лица от Варна.

Тя потвърждава, че момиченцето е можело да бъде спасено. Няколко дни личният лекар не е имал пряк контакт с детето, а го е следил по телефона. Експертите коментират, че още при първото посещение в Спешното отделение Никол е трябвало да бъде приета. Тогава тя вече е имала гнойни обриви. Изпадането на детето в инфекциозен шок също не е било забелязано от лекаря в смолянската болница на следващия ден.