БЕХ иска увеличение на цената на тока с 16%

Административните мерки са временно решение, смятат от холдинга

"Сигурно има начин да бъде намалена цената на тока в кратък срок от време чрез административни мерки, с което влизаме в противоречие с пазарните практики - въпросът е доколко ще издържи и за колко време намалението."

Това заяви на брифинг на Българския енергиен форум Антон Иванов, член на УС на организацията. "ДКЕВР отдавна прави анализ и прогнозира връзка между двата пазара - регулирания и свободния, те очакват и на свободния пазар да има натиск за по-ниски цени. Стъпките на политическо ниво не съответстват на картината, която ни се представя по официален път", каза още Иванов.

 

Сходно мнение  изрази и председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски.
"Дори при намаляване на цената на регулирания пазар ще има още сложни и неясни въпроси. И очакван дефицит от 700 млн. лв. - от кого ще се плаща", пък предупреди той  и прогнозира, че НЕК може да се натовари с още дългове.

 

От Българския енергиен форум смятат, че за да бъде компенсиран дефицитът в енергийната система токът трябва поскъпне с около 16 на сто. За тези свои твърдения от форума се позоваха на анализи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според експерта Христо Казанджиев увеличението трябва да е дори по-голямо, ако бъдат взети предвид и исканията на миньорите.

"Във всички случаи сметката ще се увеличи. В края на крайщата някой трябва да плаща тези сметки. Не може да искаме увеличение на цената на въглищата и да очакваме, че цената на крайната електроенергия ще остане същата или ще бъде намалена", заяви Казанджиев. "Разбирате аналогичността на схемите. Така, че много внимателно трябва да се предявяват претенции за увеличаване на цената на въглищата или някакви други такива разходи. Да, в международен план цените на въглищата намаляват. Едновременно с това не трябва да се забравя, че никакви мерки по оптимизиране  дейността на мини "Марица изток" през последните 8 години не са правени, така, че има вътрешни резерви и тези вътрешни резерви трябва да бъдат потърсени", уточни той.

Според заявките на управляващите, до края на месеца цената на тока за бита би трябвало да бъде намалена с до 5 на сто. За целта парламентът прие промени в Закона за енергетиката, с които регулаторният период за цените на тока и парното бе удължен до 31 юли. Окончателното решение ще бъде на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.