С 39% е скочил контролираният вот на последните избори

Най-слабото звено са секционните избирателни комисии, подчертават от "Прозрачност без граници"

С 39% са нараснали случаите на контролиран вот на последните избори спрямо 2011 г.

Това става ясно от доклад на асоциация "Прозрачност без граници".Резултатите бяха представени на брифинг от изпълнителния директор на организацията Калин Славов. Преди това анализът е бил предоставен за обсъждане на представители на политически партии, НПО- и  експерти.

"Най-слабото звено в изборната администрация са секционните избирателни комисии, които бяха обучени в последния момент и не разполагаха с необходимия капацитет да прилагат закона", подчерта Калин Славов. От асоциацията отбелязват също, че  МВР и прокуратурата са се забавили с работата по сигнали на гражданите за нарушаване на изборните им права.

"Висок е и процентът на отказите за образуване на досъдебни производства по сигналите за престъпления срещу политическите права на хората. Към Договора за свободни, честни и демократични избори се присъединиха по-малко от половината регистрирани за участие партии и коалиции, а реални действия по изпълнение на ангажиментите в него предприеха едва 5 партии или 22.7% от тях", отчитат от "Прозрачност без граници".
Сред другите  негативи за ролята на партиите в предизборната кампания са: системното провеждане на негативни кампании срещу другите кандидати, скритата реклама и купуването на избирателна подкрепа чрез благотворителност.

При медиите се оказва, че не се спазва изискването за публикуването на договорите с кандидатите в предизборната кампания, както и изискването за публичност на условията и цените за отразяване на предизборните изяви.
Докладът на "Прозрачност без граници" завършва с предложения за законодателни промени. Първата от тях е за съставяне и поддържане на точни и коректни избирателни списъци, второто- за облекчаване на изискванията за регистрация и участие в изборния процес, както и за осигуряване на справедлив и равен достъп до медиите, регламентиране на нови правомощия на изборната администрация, разширяване на предложението за модела на регионалните преброителни центрове и др.