Пловдив, ден 27-ми: Войната започна!

Пловдивчани искат подкрепление от столицата

Бойно начало на протеста и много екшън в самия му край. Така протече ден 27-ми от народното недоволство в Пловдив.

С обърнати трибагреници и камуфлажни униформи организаторите му обявиха: "Днес започва войната срещу правителството и Орешарски! И в крайна сметка ние ще сме победителите, не те, защото всичко зависи от нашия инат."

И още - протестиращите поискаха подкрепление от столицата в борбата за постигане на целта, а именно - оставка на кабинета.

Вече са събрани и необходимите 15 хиляди подписа срещу областния управител Венцислав Каймаканов. До дни тя трябва да бъде внесена в Комисията по местно самоуправление на Европейския парламент.

"С това казваме своето категорично НЕ на областен управител от квотата на етнорелигиозната ДПС", заяви бившият депутат Христо Марков. Той се пошегуваха и с твърдението, че присъствието на протеста се заплаща и покани всички пловдивчани, които искат да видят как става раздаването на хонорарите, да заповядат утре в 18, 30 часа пред сградата на общината. Овациите пък обра Георги Маринов, учител от Хасково, тръгнал на протест пеш за София и избрал за своя ключова спирка Пловдив. "Има много хора, които ги е страх да изразят открито мнението си. Вие не се страхувайте", надъха множеството той.

Точно в 19 часа шествието, съпроводено и днес от кратък дъжд, потегли по центъра на града. Предшестваха го три уникални плаката: "ПРОТЕСТИРАЩА СОФИЯ, ГРАД-ГЕРОЙ, ПОКЛОН", "ОСТАВКА, КОЛКОТО ПО-КЪСНО, ТОЛКОВА ПО-МРЪСНО" и "МАЙЧИНСКА ПОМОЩ, НЯМА ДА НИ КУПИТЕ ЗА 30 СРЕБЪРНИКА". Колоната направи бърз тегел и по ул. "Иван Вазов" се отправи за поредната блокада на Централна гара. Точно тук се заформи и екшънът.

Протестиращите не бяха допуснати да стигнат до линиите с мотива, че нямат необходимото разрешително. Това обаче възпламени гнева на стотината недоволни, които подхванаха лют спор с униформените. В следващия момент те наизвадиха мобилните си телефони, за да снимат полицаите, пазещи входовете на гарата. "Вижте се, а ние ви плащаме заплатите", подвикваха бойните пловдивчани. Младеж, видял се съмнителен на полицаите, пък бе привикан за проверка на документите, оказа се обаче, че всичко му е изрядно.

След близо 30-минутни скандали, протестиращите се рагърнаха в жива верига пред сградата на гарата. Станало ясно, че в крайна сметка до релсите няма да бъде допуснат никой, протестът сви по бул. "Христо Ботев" и за близо 20-на минути блокира входа на автогара "Юг". След това колоната от останали петдесетина се върна към гарата. Движението в тази част на града бе буквално замряло. "Рейсове няма", подвикваха пловдивчани. "Утре всички ще носим развалени домати и яйца", заканиха се още те. Малко преди края на протеста колоната успя да блокира за около 15 минути булевардите "Христо Ботев", "Васил Априлов" и "Руски".

Утре в 10 часа протестиращите дават специална пресконференция за хода на протестите и за съдбата на подписката срещу областния управител Венцислав Каймаканов.