"На кафе" пред парламента в деня на граждански контрол

Протестиращите планират Национален ден за граждански парламентарен контрол

Днес недоволните от правителството излизат "на кафе" пред парламента с нова инициатива - Национален ден за парламентарен граждански контрол. Тя се организира по случай нвършването на месец от началото на протестите и заради парламентарния контрол днес.

Към 08.20 часа започнаха да се събират хора пред Народното събрание, които да участват за поредна сутрин в протеста "На кафе" пред парламента. Организаторите раздават безплатно кафе в картонени чаши до голям плакат с надпис: "Кафето е от нас, оставката от тях".

Протестиращите пишат по чашите си с маркер каквото поискат и след това връщат чашата. По този начин организаторите ще могат да преброят колко хора подкрепят искането за оставка на правителството.

Протестиращите свирят със свирки и носят плакати. Те блокираха движението пред Народното събрание и планират да блокират самата сграда. Полицейското присъствие е много по-засилено от вчера, тъй като през нощта протестиращи се опитаха да премахнат част от огражденията пред НС.

Палатковият лагер, опънат от лявата страна на паметника на цар Освободител, раздава хляб на събралите си, които чакат депутатите пред сградата. 

Около 09.00 часа младеж замери с яйце сградата на Народното събрание. Полицията го изведе от множеството, провери документите му, но мъжът не беше задържан.

Протестиращите започнаха да освиркват депутатите, които влизат в парламента. Гражданите скандират "Мафия” и "Оставка”, държат знамена и плакати с призиви за оставка на правителството, а един от тях призова антиконфликт полицията, която следи за реда на протеста, да изкара провокаторите от Народното събрание.

Протестът става все по-многоброен.